Френският президент Еманюел Макрон призова международната общност "да окаже максимален натиск" върху руския му колега Владимир Путин, който по-рано заяви, че е готов да използва "всички средства" от своя арсенал срещу Запада, предаде Франс прес.

Решенията на Путин, който също така обяви частична мобилизация, "тласкат Русия към още по-голяма изолация", каза Макрон в кулоарите на годишната сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк. Той поздрави Китай и Индия за наскоро направени изявления, в които призоваха за край на войната в Украйна. 

"Неговото решение е лоша новина за руския народ, за младите хора, и ще засили изолацията на страната", заяви още Макрон, цитиран от Ройтерс.

В изказването си тази сутрин руският президент отправи и завоалирана заплаха за употреба на ядрени оръжия, която НАТО нарече "безрасъдно действие" на отчаяние вследствие на загубите на Русия във войната.

Макрон подчерта, че всички ядрени сили трябва действат отговорно. Той направи изказването си след среща с генералния директор на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Гроси.
БТА