Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг разкритикува руския президент Владимир Путин, който заяви, че е готов да използва срещу Запада всички средства в своя арсенал, съобщи Франс прес.

"Това е опасна ядрена риторика“, заяви Столтенберг в кулоарите на годишната сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк. В същото време той отбеляза, че това "не е нещо ново, (Путин) вече го е правил многократно". "Ще запазим спокойствие и ще продължим да подкрепяме Украйна", обеща генералният секретар на НАТО.

В интервю за Ройтерс Столтенберг каза, че първата мобилизация на Русия след Втората световна война не е изненада, но ще доведе до ескалация на конфликта, започнал с руското нашествие на 24 февруари.

Войната в Украйна: Путин обяви частична военна мобилизация в Русия

Според генералния секретар на НАТО действията на руския президент показват "че войната не върви според плановете му". Ясно е, че Путин е направил "голяма грешка в сметките", добави Столтенберг.

Руският президент свика 300 000 резервисти да се бият в Украйна и подкрепи план за анексиране на части от страната, като намекна пред Запада, че е готов да използва ядрени оръжия, за да защити Русия. 

"Ще се погрижим в Москва да разбират правилно как точно ще реагираме. Разбира се, зависи от това каква е ситуацията и какви оръжия може да използват. Най-важното е да предотвратим това да се случи и това е причината, поради която бяхме толкова ясни в комуникацията си с Русия що се отнася до безпрецедентните последици", подчерта генералният секретар на НАТО, визирайки евентуално използване на ядрени оръжия от страна на Русия.

Руските въоръжени сили дадоха много жертви и отбелязват неуспехи на бойното поле в Украйна. При украинската контраофанзива този месец те бяха прогонени от райони, които бяха превзели в североизточната част на страната.
БТА