Западни експерти прогнозираха в сряда, че новата мобилизация на войски на руския президент Владимир Путин ще удължи войната, но няма да промени баланса на място, и предупредиха да не се омаловажава възобновената му ядрена заплаха.

Анализатори казаха, че това е политически рисков ход за руския лидер, с повишена вътрешна съпротива срещу войната и със структура за военна мобилизация, която е атрофирала през последното десетилетие. „Те няма да могат да направят това добре“, каза Дара Масикот, специалист по отбраната на Русия в Rand Corp, който е изследвал процеса на мобилизация. „Те ще съберат хора и ще ги изпратят на фронта със старо обучение, лошо ръководство, оборудване, поддържано в дори по-лошо състояние от активната служба, и ще ги изпратят в месомелачка, защото нямат време да чакат.“
Укрепване на предните линии

Майкъл Кофман, специалист по отбраната в Центъра за нова американска сигурност, мозъчен тръст във Вашингтон, предупреди да не се омаловажават усилията. Това ще помогне на Москва да укрепи настоящите бойни линии под тежкия натиск от украински бойци, подкрепяни от западни оръжия. „Ясно е, че руската армия е много уязвима през зимата и всъщност изглежда още по-зле през 2023 г.“, каза Кофман в сряда. „Така че това, което прави, е да разшири способността на Русия да поддържа тази война, но не и да промени цялостната траектория и изхода.“
Размяна на уморени войски с необучени

Но предизвикателството пред Путин е изграждането на сила от резервисти с подходящо обучение, оборудване, лидерство и мотивация. "Ако обучавате тези резервисти... това не е достатъчно. Качеството на обучението все още ще бъде под въпрос. Кой ще ги ръководи? Всички тези други неща все още са открити въпроси", каза Роб Лий, старши сътрудник в Изследователския институт за външна политика. „Тази война все повече ще се води от доброволци от украинска страна, които са мотивирани,... а от руска страна ще видим по-голям дял хора, които не искат да бъдат там“, каза той. Мик Райън, пенсиониран австралийски генерал и анализатор на отбраната, казва, че Путин все още иска „да удължи войната и да изчака западните нации“. „Като се има предвид, че бойните характеристики се влошават от 3-4 четири месеца, това е изтощена сила, която се нуждае от ротация“, каза той в Twitter. „Броят, който се призовава, не е достатъчен, за да има някакъв решаващ принос или да промени изхода от войната... Това е повече за ротация и замествания“, каза той.
Ядреният "блъф"?

По-загрижена беше заплахата на Путин да използва ядрена сила срещу всяка заплаха за "териториалната цялост" на Русия. „Със сигурност ще използваме всички средства, с които разполагаме, за да защитим Русия и нашия народ. Това не е блъф“, каза Путин и добави: „Тези, които се опитват да ни изнудват с ядрени оръжия, трябва да знаят, че вятърът също може да се в тяхната посока”.

Говорителят на Белия дом по националната сигурност Джон Кърби, нарече думите на Путин "безотговорна реторика”, но все пак каза. "Ние го приемаме много сериозно".

Докато някои анализатори отхвърлиха изказването на Путин като многократно самохвалство, други казаха, че Путин изглежда е променил установената политика на Русия за използване на ядрени оръжия, включително оставяйки без отговор дали тя ще се прилага към окупираните украински територии, които Москва иска да анексира. „Заплашвайки с използване на ядрени оръжия, което надхвърля руската декларативна политика, Путин показва отчаянието си от провалената си война в Украйна“, написа в Twitter Ханс Кристенсен, специалист по ядрена политика във Федерацията на американските учени. „Това звучи като поредното тупане в гърдите, но очевидно е най-явната ядрена заплаха, която Путин е отправял досега“, каза той. „От съществено значение е НАТО да не се хваща на въдицата и да подхранва фалшивия му разказ, като изрично заплашва с ядрено отмъщение.

Андрей Баклицки от Института на ООН за изследване на разоръжаването каза, че изявленията на Путин „надхвърлят руската ядрена доктрина, която предполага първо Русия да използва в конвенционална война, когато самото съществуване на държавата е застрашено“. „Идвайки от лицето, което има единствената власт да взема решения по отношение на руските ядрени оръжия, това (изявление) ще трябва да се приеме сериозно“, каза той.
БГНЕС, АФП