Русия ще подкрепи решението на жителите на украински Донбас, Запорожка и Херсонска област, което ще бъде взето на предстоящите там референдуми. Това заяви днес в телевизионно обръщение президентът на Руската федерация Владимир Путин, предаде ТАСС.

"Решението за своето бъдеще, което ще вземат мнозинството жители на Донецката и Луганската народна република, на Запорожка и Херсонска област, ще бъде подкрепено от нас", каза руският лидер.

Войната в Украйна: Путин обяви частична военна мобилизация в Русия

Властите на самопровъзгласилите се Донецка народна република и Луганска народна република, както и поставените от Москва администрации на окупираните части от Запорожка и Херсонска област взеха решение да организират от 23 до 27 септември референдуми за присъединяване към Русия.

Руски политици обещаха цялата необходима помощ и приоритетно разглеждане на резултатите от вота. ЦИК в Москва съобщи, че ще помогне на Донбас, Херсон и Запорожието да организират няколко десетки бюра за гласуване на територията на Русия за хората, напуснали тези региони, посочва руският в. "Известия".

Междувременно Западът единодушно се обедини, че подобни референдуми нямат никаква легитимност и няма да бъдат признати.

Путин обяви и частична мобилизация на руснаците от запаса на фона на продължаващата контраофанзива на украинските сили.
БТА