/ БГНЕС
Украинските власти съобщават, че десетки цивилни са били убити и ранени при последните атаки в източната част на страната, предаде Асошиейтед прес.

Губернаторът на Донецка област Павло Кириленко каза, че вчера при руски атаки са били убити 21 цивилни, а 27 – ранени.

Рано тази сутрин Кириленко съобщи в социалните мрежи, че това е най-големият брой цивилни жертви в региона от 8 април насам, когато руска ракетна атака срещу железопътна гара в Краматорск уби най-малко 59 души.

В съседната Луганска област губернаторът Сергий Гайдай каза, че най-малко двама цивилни са били убити при руски обстрел през последните 24 часа, а други двама са ранени.

Руските военни засилиха атаките в Източна Украйна като част от офанзивата си в региона.
 

Според британското разузнаване Русия ще направи опит да завладее източните украински градове Краматорск и Северодонецк, съобщи АП като се позова на пост в Туитър от редовния брифинг на институцията за войната в Украйна.

Британското военно ведомство каза, че Русия е разположила около 22 батальонни тактически групи край Изюм в опит да постигне напредък в района. Русия използва в операциите си т.нар. батальонни тактически групи от по 800 войници – пехотни бойни единици, които обикновено са подсилвани с танкове, ПВО и артилерия.

Британското разузнаване посочва, че завладяването на градове Краматорск и Северодонецк ще укрепи руския военен контрол в Североизточен Донбас и ще осигури изходен пункт за изолиране на украинските сили в региона.

Анализатори, които следят събитията в Източна Украйна, където в момента са най-ожесточените сражения, очакват Русия да се опита да обкръжи украинските сили. 

Развоят на събитията обаче се забавя, защото украинските бойци са окопават и използват срещу руснаците оръжия с голям обсег като гаубици, съобщи АП.
 
БТА