Кения очаква ръст на туристите след победата на Обама
Кения очаква ръст на туристите след победата на Обама / Снимка: БГНЕС

Днешният 6-ти ноември беше обявен за официален празник в Кения по повод победата на Барак Обама на изборите за президент. Селцето Когело в Кения, където живее бабата по баща на Барак Обама, посрещна с огромна радост новината, че сенаторът е избран на президентския пост в САЩ.

Кенийският президент Мваи Кибаки изпрати приветствено послание до новоизбрания държавен глава на САЩ и призова народът да отбележи "историческия подвиг на сенатор Обама и на Кения".

В специално интервю за Дарик репортерът Джордж Гишурум от кенийското радио Хоуп ФМ разказа какви са очакванията в Кения по отношение на американската външна политика след изборите:

След като Обама бе обявен за победител, кенийският президент каза, че Кения и САЩ ще продължат да поддържат здравословни отношения помежду си, каквито съществуваха и преди избирането на Обама. Сега казват също, че с избирането на Обама отношенията ще продължат да са топли и сърдечни, както винаги досега. Кенийците са изключително щастливи, но не очакват много от президентския мандат на Обама. Надяват се обаче, че докато Обама е президент на САЩ, туристическата индустрия в Кения, която е основно перо от икономиката, ще се подобри, защото се очаква много туристи да посетят Кения. Така че оптимизмът по отношение на икономиката засяга само туристическия сектор. Защото те се надяват туристите да бъдат привлечени за посетят Кения и да видят родния дом на Обама. Ние, като кенийци, чувстваме, мислим и се надяваме, че администрацията на Барак Обама ще се погрижи за развитието на туристическия сектор, който играе ключова роля в икономиките на страните. Кенийците се надяват политиката между двете държави да бъде такава, че част от проблемите в туристическия сектор да се решат от администрацията на Барак Обама.

Цялото интервю с Джордж Гишурум четете тук