/ ThinkStock/Getty Images
Катастрофиралите в Египет българи са изплашени, но няма тежко ранени
96670
Катастрофиралите в Египет българи са изплашени, но няма тежко ранени
  • Катастрофиралите в Египет българи са изплашени, но няма тежко ранени
Десетки българи пострадаха при катастрофа с туристически автобус в Египет. Инцидентът е станал в района на град Марса Алам, като автобусът е излязъл от пътя и се е преобърнал. Трима от пострадалите са с фрактури, а останалите с охлузвания.

20 българи пострадаха при катастрофа в Египет

Ранените туристи са настанени в местната болница и им се оказва медицинска помощ. Всички пътници имат застраховки, увериха от фирма „Абакс", собственик на катастрофиралия автобус.

Инцидентът е станал тази сутрин около 09.15 ч. местно време. Три автобуса, превозващи общо 123 души са пътували от Хоргада до Марса Алам. Единият от автобусите е излязъл от пътя и се е преобърнал. Информацията за броя на пострадалите е противоречива.

Египетските медии съобщиха за 22 ранени, българското Външно министерство съобщи, че са пострадали 20 души, а според фирмата, собственик на катастрофиралото превозно средство, те са по-малко.

„В момента пътниците са в болницата заедно с наш представител и полицейските власти. Полицата е активирана още сутринта за застраховка. Няма сериозно ранени – 11 души са с леки контузии, за трима знаем, че имат фрактури. Когато се окаже необходимото медицинско внимание, те ще се върнат към групата. Тези, които не са пострадали, продължават по програма екскурзията си“, обясни пред „Дарик” представител на туристическа фирма „Абакс”.

Стефан Богданов е представител на туристическата фирма в Египет. Той обясни, че инцидентът е станал, защото автобусът е изпуснал завой. По думите му пътниците са уплашени, но по-важното е, че няма тежко ранени.

„Не се притеснявам толкова за физическото състояние на туристите, защото то ще бъде оправено. Просто психически искам да ги успокоим, защото това е стрес“, каза той.

От Външно министерство съобщиха, че посолството ни в Кайро е в непрекъснат контакт с представителя на туроператора, който се намира в болницата, както и че дипломатите ни са в готовност да окажат пълно съдействие на пострадалите граждани.

От ведомството обявиха и три телефона в посолството не в Кайро, на който български граждани, които искат да подадат сигнал за свои близки или да получат актуална информация – могат да го направят.

Нашите опити да се свържем с телефоните в посолството за повече информация бяха неуспешни, защото на тях не отговаряше никой.