Испания Каталуния
Испания Каталуния / Thinkstockphotos
Парламентът на Каталуния ще се събере на пленарно заседание на 26 октомври, за да определи как да реагира на решението на централното правителство да поеме пряко управлението на областта, заяви говорителят на регионалната партийна коалиция "Заедно за "Да", цитиран от Ройтерс.

Коалицията планира да обжалва в съда прилагането на член 155 от конституцията, който отнема правомощията на регионалните власти и създава условия за произвеждане на нови избори.

Мадрид разпуска каталунското правителство, свикват нови избори

Очаква се испанският Сенат да приеме прилагането на член 155 за Каталуния в петък.

Барселона
БГНЕС

Междувременно крайнолявата сепаратистка каталунска партия "Кандидатура за народно единство" призова към "масово гражданско неподчинение" в областта след безпрецедентното решение на испанското централно правителство да задейства член 155 от конституцията.

Напрежението в Испания продължава, Каталуния пред важен избор

Партията, която е ключов съюзник в каталунския парламент на управляващата сепаратистка коалиция на малцинството, определи решението на премиера Мариано Рахой като "най-тежката агресия срещу гражданските, индивидуалните и колективните права на каталунския народ" от времето на диктатурата на починалия през 1975 г. генерал Франсиско Франко.

Барселона
БГНЕС

Партията заяви, че гражданското неподчинение ще е във вид на съпротива без насилие и уточни, че ще даде повече подробности в следващите дни.
БТА