протест Каталуния
протест Каталуния / БГНЕС
Испанското правителство започна процеса на суспендиране на автономията на Каталуния, заяви премиерът Мариано Рахой след правителствено заседание, съобщиха световните агенции.

Мариано Рахой
БГНЕС

Рахой обяви, че ще бъдат орязани правата на каталунския парламент, регионалното правителство ще бъде уволнено и ще бъдат свикани нови избори, за да се попречи на областта да се отцепи от Испания.

Испания ще отнеме автономията на Каталуния

Испанският премиер отбеляза, че правителството е взело това безпрецедентно решение в отговор на "едностранните, незаконни действия, насочени към конфронтация", от страна на каталунското правителство на Карлес Пучдемон.

Рахой добави, че правителството "никога не е имало желание" да задейства член 155 от конституцията за суспендиране на самоуправлението на областта, но е принудено да го направи. Решението, каза той, има за цел да възстанови законовия ред, да гарантира неутралитета на регионалните институции и на обществените услуги и икономическата дейност, както и да опази правата на гражданите.

Решаващ ден за Испания

Сега решението трябва да бъде одобрено от Сената, като гласуването там е насрочено за 27 октомври.

Каталунските власти заплашиха да обявят независимост след спорния референдум на 1 октомври за отцепване, забранен от Конституционния съд.

Премиерът на Испания съобщи също, че последните данни за икономиката в Каталуния са "обезпокоителни" и че ако бъде обявена независимост, икономическият растеж ще спадне с 30 процента.
БТА