Капитанът на Коста Конкордия действал под натиск от ръководството
Капитанът на Коста Конкордия действал под натиск от ръководството / снимка: Reuters, архив

Един ден след инцидента капитанът на круизния кораб "Коста Конкордия", който претърпя корабокрушение край западния италиански остров Джилио, споделил с приятел, че член на ръководството на компанията е оказвал натиск върху него, за да плава близо до брега. При определяне на курса на кораба той е следвал указанията на ръководителя, който му е казвал "мини оттук, мини оттам".

Това личало от записи на разговорите на капитана, направени от полицията. "На мое място друг не би склонил да мине оттам, но те ме натопиха с техните настоявания", казал Франческо Скетино. И добавя, че не е виждал скалите на своите уреди и мислел, че се намира на 450 метра от скалите, но в този момент се е блъснал в тях. "И така я докарахме дотук и аз трябва да плащам за всичко", споделил капитанът, цитиран от БГНЕС.

Засега Скетино и старшият помощник Чиро Амброзио са единствените привлечени под отговорност, а капитанът е под домашен арест от 17 януари.

На 13 януари вечерта корабът „Коста Конкордия" се удари в скали, заседна и се наклони в пристанищната зона на остров Джилио. Много оцелели разказаха за сцени на „апокалипсис" и паника, с борба между туристите за качване на спасителните лодки, които при това членовете на екипажа не успявали да спуснат във водата.