Калифорния се готви за голямо земетресение
Калифорния се готви за голямо земетресение / БГНЕС

В Калифорния се проведе инструктаж за реагиране при очакваното земетресение в южната част на щата с магнитуд 7.8 по скалата на Рихтер.

Повече от пет милиона жители на Калифорния участваха в подготовката за очакваното силно земетресение в щата. Експерти твърдят, че катастрофалното явление дори се е забавило.

В продължение на две минути, жителите на Калифорния пълзяха под столове и други стабилни мебели.

Дърк Кемптърн, вътрешен секретар на САЩ, казва: „Това е ужасяващо упражнение. Когато децата пропълзяха под бюрата, аз казах, че вероятно ще се наложи да висиш, след като се захванеш за бюрото, тъй като то ще лети из стаята, докато пода се удря в стените. Трябва да си сигурен, че можеш да разчиташ на скривалището си.”

Предвижда се, че унищожителния земетръс с магнитуд 7.8 по скалата на Рихтер ще удари разлома Сан Андреас. Силата му ще е подобна на тази на труса в Китай през май. Специалистите предполагат, че то ще убие 1,800 души и ще рани повече от 50 000, информира Ройтерс. Бедствието ще разруши 1500 сгради и ще прекъсне водоснабдяването за месеци напред.

Дърк Кемптърн казва: „Това беше едно от най-впечатляващите и ефективни учения, провеждали се някога в САЩ и изобщо по света. Наричаме го „учение“, но представете си, че учените ви кажат, че оцеляването ви не зависи от него, а от момента, в който силното земетресение ще разлюлее Калифорния.“

Средният интервал на големите трусове в региона е 150 години, като най-опустошителното в областта на Лос Анджелис за последните 300 години си остава това в Сан Франциско през 1906 г.