/ iStock/Getty Images
Американският щат Калифорния наложи днес в голяма част от своята територия правила, според които магазините трябва да затворят, а хората да си стоят вкъщи, след като вчера регистрира рекордните над 30 000 нови случаи на коронавирус, предаде Ройтерс.

Ню Йорк отвори отново училищата си за присъствени занятия

Това са едни от най-строгите ограничения, въведени в САЩ заради пандемията. Приетите от Калифорния мерки се отнасят за районите, където са свободни по-малко от 15 процента от болничните легла в интензивните отделения. Ограниченията засягат над 23 милиона души в южната част на щата.

Освен това пет окръга в Северна Калифорния около района на залива на Сан Франциско доброволно наложиха мерките още преди да бъде достигнат посочения праг за леглата в интензивните отделения.

Русия и САЩ с рекорден брой новозаразени (ВИДЕО)

В Калифорния от март действа заповед за оставане вкъщи, освен за важни дейности. С новата заповед, която ще важи поне три седмици, се забраняват частните събирания, независимо от броя на участниците, затварят се всички обекти, освен важна инфраструктура, и се въвежда изискване за носене на маска от всички и за спазване на физическа дистанция.

Губернаторът на Калифорния Гавин Нюсъм заплаши да спре финансирането на местните власти, които откажат да се съобразят с неговата заповед. Въпреки това шерифите на окръзите Лос Анджелис, Ориндж и Ривърсайд казаха, че няма да прилагат заповедта, насърчавайки предприятия, чиято дейност не е от важно значение, да останат отворени.
БТА