/ БГНЕС
Лидерите на Германия, Франция и Русия се срещнаха, за да обсъдят конфликта в Източна Украйна, предаде Асошиейтед прес. В кратко изявление германското правителство съобщи, че на среща в кулоарите на форума на Г-20 канцлерът Ангела Меркел, френският президент Еманюел Макрон и руският президент Владимир Путин са се обединили около становището, че е необходимо "цялостно изпълнение" на примирието, договорено в рамките на Минските споразумения от 2015 г.

БГНЕС

Те бяха подписани в беларуската столица с посредничеството на Меркел и тогавашния френски президент Франсоа Оланд, но прилагането им се оказа трудно. Германия и Франция поеха ръководната роля в дипломатически усилия, чиято цел е да бъде държан под контрол конфликтът в Източна Украйна, като в процеса участват още Русия и Украйна. Киев обаче не членува в Г-20.

Американският президент пък Доналд Тръмп похвали германския канцлер Ангела Меркел за подхода й по време на домакинството на срещата на върха на Г-20 в Хамбург. Това стана на фона на сериозните разногласия на форума и съпроводените с насилие улични протести, предаде ДПА.

г20
БГНЕС

"Вие се справихте чудесно и свършихте невероятна работа", каза Тръмп пред Меркел. "Вашите лидерски качества са невероятни и много вдъхновяващи."

Друга знакова среща бе между Владимир Путин и Реджеп Ердоган. Путин отбеляза, че в решаване на кризата в Сирия и в борбата с терористите в тази страна има сериозен напредък, в това число благодарение на усилията на турското ръководство, съобщи ТАСС.

путин и ердоган
БГНЕС

На срещата със своя турски колега в кулоарите на срещата на върха на Г-20 в Хамбург руският лидер заяви, че в последно време е направено много за развитието на двустранните отношения и за решаването на редица проблеми, които са от интерес за двете страни. Турският президент заяви, че съвместните усилия на Москва и Анкара са добър пример за народите от региона и за страните от цялата световна общност. Очакванията са действително много високи, каза Ердоган и изрази увереност, че срещата му с Путин в Хамбург има голямо значение. Лично от свое име и от името на своя народ искам да ви благодаря за онази роля, която вие изиграхте /за урегулирането в Сирия/, заяви турският президент пред Путин.

г20
БГНЕС

Американският президент Доналд Тръмп се срещна и с британския премиер Тереза Мей и изрази надежда, че САЩ ще могат в кратки срокове да сключат двустранно търговско споразумение с Обединеното кралство, предадоха световните информационни агенции.

"Работим по търговско споразумение, което ще бъде много значимо споразумение, много силно споразумение, прекрасно и за двете страни", каза Тръмп пред репортери в началото на срещата си с Мей в кулоарите на форума на Г-20. "Мисля, че ще приключим с (работата по) него много бързо", заяви той,но не даде подробности.

г20
БГНЕС

Великобритания не може да сключи отделно търговско споразумение със САЩ, докато не напусне ЕС през 2019 г., отбелязват агенции.

Тръмп заяви също, че ще направи посещение в Лондон въпреки пламналата в Обединеното кралство полемика по този въпрос и нарече "страхотна" вчерашната си среща с руския президент Владимир Путин.
БТА