/ БГНЕС
Политическата сила, която ще състави правителство в България - било то ГЕРБ или БСП, "ще се наложи да работи в коалиция", изтъква руското издание "Утро".
 
"И тук започва най-интересното. Ще й се наложи да сътрудничи с най-близките по резултат.А това са националистите от "Обединените патриоти", взели 9% от гласовете. Един твърде нееднозначен съюз от гледище на по-нататъшната европейска интеграция на България. Отношението към националистите в ЕС е отрицателно. А политическата им програма се различава от възгледите на лидерите на ГЕРБ и на социалистите дотам, че е трудно да си представим как ще работят заедно.
 
Борисов спечели трети мандат, но ще трябва да управлява с неустойчива коалиция

В България назрява поредната политическа криза. И основното, което вълнува днес властите в Русия, е какво ще предприеме при това положение лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Най-вероятно той за пореден път ще оглави правителството, посочва "Утро" и припомня неговата "сдържано-негативна политика спрямо Москва".
 
Главната интрига в България е кой ще успее да формира коалиционно правителство, подчертава "Валдай", електронно издание на едноименния международен дискусионен клуб.
 
При все че ГЕРБ има повече шансове, не е изключено потенциалните му партньори, изморени от продължителното му доминиране на българската политическа сцена, да предпочетат по-слабите социалисти, с които може да спазарят по-изгодни условия. Както вече е ставало и преди.
 
Ще успее ли Борисов да състави правителство и с колко партии? (ВИДЕО)

Разсъждавайки абстрактно, ключова позиция има националистическата коалиция. Но тя обединява проевропейски и проруски националисти, съответно е разнородна и не е сплотена. Освен това амбициозните лидери в този партиен блок са в твърде сложни лични взаимоотношения. Всички претенденти за поста премиер на коалиционен кабинет са изложени на съблазънта да се опитат да разцепят коалицията.
 
При всяко положение пазарлъкът се очертава продължителен, а евентуалното правителство - доста уязвимо за шантаж от страна на младшите партньори и не много здраво. Не бива да се изключват напълно и нови предсрочни избори - или заради несполучливи опити да се формира кабинет, или заради скорошно разпадане на една крехка коалиция.
 
"Уолстрийт джърнъл": Българите отхвърлиха партията, която иска по-силни връзки с Москва

В случай че се върне на власт Бойко Борисов, българско-руските отношения ще си останат функция на отношенията между ЕС и Русия. Ако неговият коалиционен кабинет включва проруски националисти, те може би ще успеят да позабавят явно антируските инициативи, но едва ли може да разчитаме на нещо повече.
 
Ако коалиционният кабинет бъде оглавен от БСП, логично е да очакваме стъпки за подновяване на икономическото сътрудничество с Русия. Но и в този случай не бива да объркваме предизборната риторика на социалистите с политическата им практика впоследствие, предупреждава "Валдай".
 
Непотопяемият Бойко Борисов се връща като премиер на България, констатира руското икономическо онлайн издание "В кризис", което се представя като независимо.
"Само по себе си това не е изненада. Борисов редовно си отива и всеки път идва отново. Новината е другаде - този път той се върна под лозунга за противопоставяне срещу Руската федерация и бодър марш към Европа", се казва в коментара за резултатите от парламентарните избори в България в неделя.
 
Борисов отново спечели облога да стане премиер за трети път, пише в. "Монд"

Борисов настоя да бъде потвърдена подкрепата за управляващата партия ГЕРБ "и за пореден път надигра всички (той наистина го може) - подкрепата е получена", резюмира електронният вестник.
 
В ГЕРБ хората виждат на първо място "партията на генерал Бойко". Това обаче не е просто личен проект на Борисов. Това е дяснолиберално (или лявоконсервативно) популистко движение. Което членува в Европейската народна партия - наред с германския ХДС на Ангела Меркел, италианската партия "Народ на свободата" на Силвио Берлускони, испанската "Народна партия" на Мариано Рахой.
 
При всичките ефектни зигзаги на Борисов тук има идейна сърцевина - според разбиранията на ГЕРБ България е европейска страна. С това не спори и БСП. Но социалистите, произлезли от управлявалата навремето компартия, генетично са предразположени за ориентация към Москва, отбелязва новинарският сайт.
БТА