Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов / БГНЕС
Българската десноцентристка партия печели парламентарните избори, побеждавайки опозиция, която се опитва да насочи страната, която е член на Европейския съюз, към сближаване с Русия. Политиците, които се безпокоят от руско влияние в Източна Европа, приветстваха неокончателните резултати като отхвърляне на това виждане, пише в. "Уолстрийт джърнъл".

Нюйоркският вестник цитира бившия президент Росен Плевнелиев, който определя този развой като много добър за страната. България ще остане видима част от Европейския съюз, казва той.

Българските избори през погледа на руски и украински медии

Българските избори се следяха внимателно, за да се добие представа доколко общественото мнение в Източна Европа гледа благосклонно на нормализирането на връзките с Русия, която продължава да е подложена на санкции заради анексирането на Крим през 2014 г., отбелязва всекидневникът и напомня за културните и исторически връзки между България и Русия.

"Уолстрийт джърнъл" посочва, че в последно време в България се наблюдава политическо разместване на пластовете и отбелязва, че вчерашните избори са третите за четири години.

Партиите, които искат по-близки връзки с ЕС, сe фрагментираха, а националистите, гневни от потока от мигранти през България на път за по-богатите европейски страни, са умножили местата си в парламента. Политиците, които се обявяват за не толкова агресивна позиция по отношение на Русия, бележат възход, в частност - президентът на страната Румен Радев.

Борисов отново спечели облога да стане премиер за трети път, пише в. "Монд"

Победа на социалистите, които подкрепиха Радев за президент, би била голяма геополитическа промяна за Европа. България се превръща във все по-стратегическа държава за ЕС заради границата си с Турция, по която сега има ограда, за да не могат имигранти да влизат незаконно в Европа. През януари догодина страната ще поеме ротационното председателство на съюза, подчертава вестникът.

Макар и победени обаче, социалистите накараха управляващата партия ГЕРБ да заеме позиция, по-близка до Русия. По време на кампанията лидерите на ГЕРБ нееднократно обещаваха подобряване на отношенията както с Вашингтон, така и с Москва, пише "Уолстрийт джърнъл".

Лидерът на БСП Корнелия Нинова
БГНЕС

Коментирайки резултатите от парламентарните избори, агенция Блумбърг отбелязва, че доброто представяне на партията на Бойко Борисов може би отчасти се дължи на твърдата му позиция по време на кампанията към съседна Турция.
БТА