Бойко Борисов
Бойко Борисов / БГНЕС
Бойко Борисов отново спечели образно казано облога да стане за трети път премиер на България, отбелязва в кореспонденция от София френският в. "Монд". Но Борисов ще трябва да се съобразява с ултранационалистически партии, за да сформира управляващо мнозинство.

При близо 95% обработени протоколи: ГЕРБ – 32,58%, БСП – 26,82%
 
Има нещо, което Борисов знае много добре да прави и то е да печели изборите, коментира авторът на статията Ален Сал и припомня, че Борисов този път е избегнал победоносното поведение, коментирайки новата изборна победа и е признал, че битката е била трудна. Той е призовал страната да остане единна, преди да поеме ротационното председателство на ЕС от януари догодина.

Борисов: Резултатите показват, че ГЕРБ е длъжен да направи правителство
 
По време на предизборната кампания хипотезата за голяма коалиция между двете големи политически формации в България бе споменавана, но лидерката на БСП Корнелия Нинова отхвърли ясно тази възможност вчера.
 
Изданието отбелязва, че Борисов се утвърждава като неизбежна личност в българския политически пейзаж вече 10 години и припомня, че двата му премиерски мандата са приключили предсрочно, но пък после партията му е спечелила изборите.

Паралелно преброяване: ГЕРБ побеждава БСП
 
Изборният успех на Борисов от неделя му позволява да изтрие тежкото поражение на кандидатката на неговата партия на президентските избори през ноември 2016 г., победена от кандидата, подкрепян от БСП Румен Радев.
 
Вестникът припомня и кариерата на Борисов в сферата на сигурността и политиката. Лошата новина от вчерашната вечер за Борисов е дисквалифицирането на неговия досегашен партньор в управляващата коалиция - Реформаторския блок, допълва изданието.
 
Следователно ГЕРБ ще трябва да се съюзява с Обединените патриоти - коалиция, съставена от три ултранационалистически партии, от които едната е крайнодясна и проруска.

Как ще се разпределят местата в НС според данни на социолози
 
Партията на Борисов би трябвало да може да се разбере с популиста Веселин Марешки, самопровъзгласил се за българския Тръмп, натрупал богатство от бензиностанции и аптеки. Вестникът цитира и депутата от ГЕРБ Димитър Главчев, който казва, че партията му няма да се съюзява с етническа партия и ако не успее да състави коалиция, ще управлява в малцинство.
 
Вестникът се спира и върху представянето на ДПС, което с процентите си от вота е успяло да ограничи "щетите" след създаването на конкурентна формация, подкрепяна от Анкара, която не успя да прехвърли бариерата за влизане в парламента.
 
Бойко Борисов търси съюзници за трети мандат в България. Под това заглавие, пък, швейцарското издание "Тан" коментира изхода от парламентарния вот в България. Изданието отбелязва, че подобни преговори за намиране на съюзник са неизбежни при българската изборна система - пропорционална в един тур.
 
Успехът на изборите е като приятна изненада за Бойко Борисов, за чийто политически лагер седмици наред социолозите вещаеха изравнени резултати със социалистите. Последните, както се очертава, би трябвало най-малкото да удвоят броя на депутатите си, но не успяха да "откраднат" властта от консерваторите, които доминират българската политическа сцена от 2009 г.

БСП няма да участва в коалиция с ГЕРБ
 
Вестникът цитира и мнения на български социолози за представянето на БСП на изборите. Според Андрей Райчев социалистите са предизвикали страх, а според Огнян Минчев БСП се е представила като носител на промяната, но е преувеличила, като се е представила като алтернатива на статуквото във външната политика и като е хвалела сближаването с Русия.
 
Сега остава за Бойко Борисов да успее да сформира мнозинство, за да управлява най-бедната страна в ЕС, в която корупцията е пуснала корени. Изданието припомня, че вторият премиерски мандат на Борисов, приключил предсрочно с неговата оставка в края на миналата година, беше белязан от разногласия в управляващата коалиция.

Трябва да се търси диалог между партиите, смята Каракачанов
 
Според наблюдатели хората, които не са очаровани от политиката на ГЕРБ, сега са подкрепили партията, за да не видят как социалистите идват на власт. Социалистите се надяваха пък да извлекат полза от устрема, който доведе техния кандидат Румен Радев до президентския пост миналата година.
 
Вестникът припомня, че отношенията с Русия са били в центъра на предизборната кампания в България. Лидерът на социалистите Корнелия Нинова каза, че подкрепя вдигането на санкциите, наложени на Русия от ЕС. Бойко Борисов пък говорейки за прагматични отношения с Москва, защитаваше преданото придържане към позициите на ЕС и на НАТО.