Резултатът препотвърди категорично, че ГЕРБ трябва да бъде водеща партия в управлението. Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред журналисти след края на изборния ден за 44-то Народно събрание. Той благодари на всички българи, участвали във вота, и отделно на основния си опонент - левицата.

От доста време срещу нас имаше един достоен съперник, искам да поздравя БСП, техния лидер Корнелия Нинова за сериозната, мъжка битка, както тя казва, обяви Борисов.
 
ГЕРБ побеждава БСП на предсрочния вот

Председателят на ГЕРБ не влезе в конкретика с кои партии ще преговаря за управление, както и не отговори с кои - не. Той обяви, че още в понеделник ще свика заседание Изпълнителната комисия в разширен състав, на което това ще бъде тема.

На въпрос дали ще покани председателя на социалистите Корнелия Нинова на разговори в търсене на подкрепа поне по важни за хората политики, Борисов отговори: нашата партия е демократична, на нас демокрацията само ни е дала, нищо не ни е отнела,искам утре с моите заместници, с Изпълнителната комисия ясно да си поговорим по тези теми, тъй като ние сме декларирали с кого можем и с кого не можем да управляваме, каза Борисов

Как ще се разпределят местата в НС според данни на социолози

Резултатите от изборите показват, че ГЕРБ е длъжен да направи правителство, каза Борисов с уговорката, че трябва да се изчакат окончателните резултати. За него било недопустимо отново да се допусне втората, третата и т.н партии да правят кабинет, защото "това ни връщало във времето на Орешарски". По думите му ГЕРБ ще отчете всички грешки и неразумни компромиси, които са направили, преди да състави третия си кабинет.

Нинова: БСП няма да участва в коалиция с ГЕРБ

Ще положим огромни усилия, надявам се с малко компромиси - защото предишния път бяха много - на базата на програмите, на това, което говорихме, на това, с което убедихме хората, че сме много по-добри от другите, много е важно да видим и какви са резултати по градове, села, по малки населени места, по възраст и образование, за да може в разговорите с потенциалните партньори, когато видим и кои са, в едни спокойни преговори се надявам бързо да се направи правителство, което да отговори на очакванията на хората и във вътрешен план, и на тази тежка международна обстановка, описа непосредствените си намерения Бойко Борисов.

Петър Москов: Десницата можеше да е трета политическа сила

Преди да бъдат чути обаче условията на потенциалните партньори в управлението, според него, не е коректно да уточнява повече детайли от бъдещите срещи с тях.

Трябва да се търси диалог между партиите, смята Каракачанов

Борисов посочи още, че предвид предстоящото българско председателство на ЕС, имайки стабилно правителство точно в тези месеци, включително стабилна опозиция, и предвид сложната международна обстановката, трябва да се направи така, че нацията да бъде единна. Но не уточни кои ще са конкретните му стъпки за обединение. Ще ви кажа, когато дойде време, беше лаконичен Бойко Борисов.