Българските граждани избират новите 240 народни представители, които ще представляват 44-тото Народно събрание.
Българските граждани избират новите 240 народни представители, които ще представляват 44-тото Народно събрание. / БГНЕС
Бившият председател на Народното събрание Цецка Цачева може и да не влезе в парламента. Причината се оказа преференцията, която пренареди много листи, включително и тази на ГЕРБ в Плевен. И Цецка Цачева, и бившият министър на енергетиката Теменужка Петкова станаха жертви на преференцията, която съвпада с номера на партията в бюлетината. На въпрос дали от партията ще се опитат да убедят тези, които заради преференции са изместили водачи на листи на ГЕРБ в някои места, Томислав Дончев коментира, че това би било против правилата на демокрацията.

По предварителни данни в Плевен Цецка Цачева отпада от състезанието за депутатско място. ГЕРБ в Плевен получава 3 мандата – един за водача на листата Ивайло Московски и още два за  Владислав Николов и Пламен Тачев. В листата на ГЕРБ Владислав Николов от 4-то място става втори с преференциален вот от 5403 гласа и така измества Цецка Цачева.

Цецка Цачева аут от парламента?
 
Трети от ГЕРБ влиза Пламен Тачев с преференциални 4533 гласа. Преференциалният вот за Цецка Цачева е 3714 гласа, което при тази ситуация й отрежда четвъртото място в листата на ГЕРБ. По един мандат получават Обединени патриоти – Красимир Каракачанов и ДПС – Велислава Кръстева като деветият мандат за сега остава под въпрос. Така и парламентарното бъдеще на Цачева е все още несигурно.

Преференциите пренаредиха листите на ГЕРБ и в два от софийските многомандатни избирателни района. Това не засяга водачите на листите на ГЕРБ в 24-ти и 25-ти МИР в София, а само поставените на второ място кандидати. Според неофициалните данни в 24 МИР в София номер 11 в листата на ГЕРБ Борислав Борисов измества втория - бившия конституционен съдия Георги Марков.

При 99,98% обработени протоколи: ГЕРБ – 32.66%, БСП – 27.19%
 
Борисов, който е под номер 11, какъвто е и номерът на ГЕРБ в бюлетината, е получил над 4500 преференции, а Марков - 1259. За пренареждане на кандидатите в листата са нужни 7% от действителните гласове за съответната листа. Разместване има и в листата на ГЕРБ в 25-и МИР. Там 11-я - Христо Гаджев мести вторият - министърът на енергетиката в кабинета "Борисов 2" Теменужка Петкова.

Коя е Теменужка Петкова?
Dariknews.bg

Гаджев има 5591 преференции, а Петкова - 484. Петкова обаче е и водач на листата на ГЕРБ в Търговище. При официалното разпределение на мандатите ще стане ясно дали въпреки разместването Петкова и Марков ще влизат в парламента.

Христо Гаджев
netinfo

Бившият син кмет на Пловдив Спас Гърневски пренарeди листата на ГЕРБ и ще бъде един от депутатите в новия парламент. На него се падна печелившата позиция  №11/11 и той събра 4486 гласа.

Как гласува България: Резултатите по райони

В редиците на БСП също има феномена 10х10. В Стара Загора вторият в листата на социалистите Георги Гьоков е изместен от 10-тият кандидат за депутат в листата, именно този номер, който съвпада и с номера на партията в бюлетината. Гьоков обаче със сигурност ще влезе в 44-тото Народно събрание, тъй като БСП в Стара Загора ще вкара 3–ма народни представители. Избирателите на ДПС в Старозагорския многомандатен избирателен район също са предпочели номер 9 в бюлетината да съвпадне с номер 9 в листата на партията.

И така при ДПС също има една преференция, която води, но тъй като партията в Стара Загора получава един мандат, водачът на листата няма как да бъде изместен от преференцията.