/ istock
Руското военно командване е очаквало нахлуването на Украйна в нейния регион Курск и е правило планове да го предотврати от няколко месеца, според тайник с документи, които украинската армия е иззела от изоставени руски позиции в региона.

Документите, споделени с The Guardian, също разкриват руски опасения относно морала в редиците в Курск, които се засилиха след самоубийството на войник на фронта, за когото се твърди, че е бил в “продължително състояние на депресия поради службата си в руската армия”.

Командирите са получили инструкции да гарантират, че войниците консумират руски държавни медии ежедневно, за да поддържат своето “психологическо състояние”.

В края на август The Guardian се срещна с украинския екип за специални операции, часове след като напуснаха руска територия. Екипът каза, че са взели документи на руското вътрешно министерство, ФСБ и армията от сгради в района на Курск и по-късно са предоставили селекция за разглеждане и снимане.

Документите идват предимно от части на руския 488-ми гвардейски мотострелкови полк и по-специално от втората рота на неговия 17-ти батальон.

Нахлуването на Украйна в Курск изненада западните партньори на Киев и много от украинския елит, тъй като планирането беше ограничено до много малък брой хора. Но руските военни документи съдържат месеци предупреждения за възможно нахлуване в района и опит за окупиране на Суджа, град с 5000 жители, който сега е под украинска окупация повече от месец.

В запис от 4 януари се говори за потенциала на “пробив на държавната граница” от украински въоръжени групи и се нарежда засилено обучение за подготовка за отблъскване на всяка атака. На 19 февруари командирите на части бяха предупредени за украинските планове за “бързо навлизане от Сумска област на руска територия, до дълбочина от 80 км [50 мили], за установяване на четиридневен ‘коридор’ преди пристигането на основните украински армейски части на бронирани превозни средства”.

В средата на юни имаше по-конкретно предупреждение за украинските планове “в посока Юнаковка-Суджа, с цел Суджа да бъде взета под контрол”, което наистина се случи през август.   Имаше и прогноза, че Украйна ще се опита да разруши мост над река Сейм, за да прекъсне руските линии за доставки в региона, което също се случи по-късно. Юнският документ се оплаква, че руските части, разположени на фронта “, са попълнени средно само 60-70% и се състоят предимно от резерви със слаба подготовка”.

Когато украинската атака дойде на 6 август, много руски войници напуснаха позициите си и в рамките на една седмица Украйна пое пълен контрол над Суджа.

“Те избягаха, без дори да евакуират или унищожат документите си", каза член на екипа за специални операции, който иззе файловете.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Тhe Guardian