/ БГНЕС
Израел вярва, че повече от една трета от оставащите в Газа заложници са мъртви, докладва днес правителството на страната. Междувременно САЩ се стремят към прибирането на телата им в рамките на предложението за спиране на войната с палестинското екстремистко движение „Хамас“, съобщи Ройтерс.

Около 250 души бяха отвлечени в ивицата Газа от бойци от „Хамас“ по време на нападението на организацията срещу Израел на 7 октомври, което предизвика войната. Някои от тях бяха освободени по време на примирие през ноември, докато други бяха открити – живи или мъртви – от израелските войници.

Според данните на правителството от 120 останали в плен, 43 са обявени задочно за мъртви от израелските власти въз основа на различни източници на информация, включително на разузнаването, кадри от охранителни камери и минувачи и съдебно-медицинска експертиза. Някои официални лица са допълнили в частни разговори, че броят на мъртвите е може би дори по-висок.

„Хамас“, който заплашваше в началото на войната да екзекутира заложници в отговор на израелските въздушни удари, по-нататък заяви, че подобни обстрели водят до гибелта на заложниците. Израел не изключва тази възможност, но заяви, че част от откритите тела на пленници показват признаци на екзекуция.

Вчера още четирима заложници бяха добавени към израелския списък със загиналите.

Израел: Още четирима израелци са загинали в плен на „Хамас“

В петък президентът на САЩ Джо Байдън разкри план за деескалация, според който някои заложници ще бъдат освободени по време на предварително примирие.

Но посредническите усилия за постигане на тази сделка са затруднени, тъй като Израел настоява в крайна сметка да възобнови кампанията за унищожаване на „Хамас“, докато палестинската ислямистка групировка изисква гарантиран край на войната и изтегляне на всички нахлули в анклава противникови сили.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Виктор Турмаков/БТА