Заедно изпращаме ясно послание - нашите граждани не са човешка разменна монета. Те не са политически пионки“. Това заяви държавният секретар Антъни Блинкен, предаде Voice of America (VOA).

Само през декември миналата година са върнати шестима американски граждани, които са били неправомерно държани във Венецуела. Оказва се, че все още има твърде много хора в този списък. За съжаление това е част от нарастваща тенденция. Разбира се, това е нарушение на индивидуалните човешки права, на държавния суверенитет и преди всичко нарушаване на човечността.

Международната общност трябва да се обедини, за да предотвратят тези действия и да се сложи край на тази практика веднъж завинаги.

И най-ефективният начин за това е чрез колективни действия. Това е ясно се изразява в Декларацията срещу произволното задържане и междудържавни отношения. 74 държави и Европейският съюз, са се присъединили към тази инициатива. 

"Ако някоя държава неправомерно държи някой от нашите хора, ще ги държим отговорни. Няма да спрем, докато всяко семейство не стане цяло и докато тази практика спре веднъж завинаги", категоричен е Блинкен.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
 
Voice of America (VOA)