Изчезнал в Сирия US журналист се появи във видеозапис онлайн
Изчезнал в Сирия US журналист се появи във видеозапис онлайн / снимка: Reuters

Американски журналист, безследно изчезнал в Сирия в средата на август и задържан вероятно от режима в Дамаск, бе показан в понеделник на видеозапис, разпространен чрез интернет, предаде Франс прес.

Лошокачественият запис под наслов "Остин Тайс още е жив" трае 47 секунди. Показан е човек, приличащ на 31-годишния репортер и фотограф от САЩ Остин Тайс, видимо изтощен и с вързани очи. Група мъже, напяващи "Аллах акбар", го завеждат на върха на един хълм.

Последните две компании работодателки на Тайс - в. "Вашингтон пост" и пресгрупата "Макклачи нюзпейпърс", издаваща в САЩ например в. "Маями хералд", потвърдиха, че е твърде вероятно да става дума тъкмо за техния журналист, но не можаха да съобщят нищо ново за съдбата му.

Администрацията на САЩ, дипломати и работодатели на Тайс неведнъж заявяваха, че според тях журналистът е задържан от войски на режима на сирийския президент Башар ал Асад, отбелязва БТА.

"Вашингтон пост" и "Макклачи нюзпейпърс" отново призоваха "онези, които държат Остин, незабавно да го освободят", тъй като младежът е "журналист, рискувал живота си, за да разкаже на останалия свят какво става в Сирия".

Бивш морски пехотинец,, служил в Афганистан и в Ирак, Тайс е пристигнал в Сирия през май от Турция, но без виза - обичайна практика за журналистите, отразяващи конфликта, според "Вашингтон пост". Прекарал е известно време с група сирийски бунтовници, после е заминал за Дамаск; оттам нататък следите му се губят.

И днес сирийски войски провеждат антитерористична операция в радиус 8 до 12 километра около Дамаск. Както съобщи новинарската служба на в. "Ал Уатан", командването си поставя за цел изцяло да ликвидира базите на екстремистки групировки в северните и източните покрайнини на столицата, предаде ИТАР-ТАСС.

Ожесточени битки се водят според вестника край градовете спътници на Дамаск Дума и Хараста, където армейски специални сили прочистват селскостопански ферми.

В рамките на мащабната операция сирийските военни атакуват бандитски формирования в ред райони край столицата; на места в небето се издигат кълба черен пушек. В Дамаск се чуват експлозии, хеликоптери на сирийските военновъздушни сили преследват въоръжени бойци, които се опитват да се измъкнат от обкръжението с джипове. Агенция САНА информира за открити в зоната скривалища с оръжия от американски, турски и израелски модели.

Военни части се прехвърлят в Алепо, което според местни аналитици означава, че властите са решени час по-скоро да освободят северните и източните покрайнини на града, превзети от банди "наемници и терористи".

Очевидци твърдят, че на места малки групи въоръжени бойци напускат града и се насочват към турската граница и към съседната провинция Идлиб. В. "Ал Баас" вижда в бягството им знак, че са провалени плановете да превземат Алепо - северната столица на Сирия. Според вестника по време на отстъплението си те обстрелват квартали на града с минохвъргачки и в историческия център на Алепо вече са избухнали пожари. Огънят е унищожил до момента пет от близо 40-те уникални пазари, градени през 14-и век и включени в списъка на световното историческо наследство на ЮНЕСКО.