Южнокорейската полиция разследва какво е причинило смъртоносната блъсканица в Сеул, отнела живота на над 150 души, включително 26 чужденци по време на честване на Хелоуин, съобщи Асошиейтед прес.

Президентът на Република Корея Юн Сук-йол и десетки хиляди опечалени отдадоха почит на загиналите на специално обособени за това места.

Трагедията се случи в наклонена тясна уличка в сеулския квартал Итеуон, популярен сред любителите на нощния живот. Очевидци и оцелели си спомнят "адски" хаос, при който хората падали един върху друг като плочки от домино. Според тях целият район е бил задръстен от бавно движещи се превозни средства и празнуващи, маскирани в хелоуински костюми, което е затруднило спасителите и линейките да стигнат навреме до мястото на инцидента.

Полицията съобщи, че е сформирала оперативна група за разследване на трагедията, в която са включени 475 служители. Полицаите са получили видеоклипове от около 50 охранителни камери в района, анализират и клипове, публикувани в социалните медии. Досега са разпитани над 40 свидетели и оцелели, съобщи старшият полицейски служител Нам Гу-джун пред медиите. Други полицейски служители заявиха, че се опитват да установят точно кога и къде е започнала блъсканицата и как са се развили събитията.

Екип от полицейски служители и криминалисти са претърсили днес района на трагедията.

"Правителството ще проучи щателно причината за инцидента и ще направи всичко възможно, за да направи необходимите подобрения, за да предотврати повторение на подобна катастрофа", заяви министър-председателят Хан Дoк-су в началото на правителствено заседание.

Районът Итеуон, известен със своята космополитна атмосфера, е най-модерното място в страната за хелоуински събития и партита, които стават все по-популярни сред младите южнокорейци в последните години. Около 100 000 души се бяха събрали там на най-голямото празненство за Хелоуин в страната от началото на пандемията. Сред загиналите има 26 чужденци.
БТА