Италия обяви извънредно положение в Сардиния след циклона
Италия обяви извънредно положение в Сардиния след циклона / БГНЕС

Най-малко 17 души загинаха в наводненията, а стотици останаха без домове, след като циклон премина над средиземноморския остров Сардиния, предаде Ройтерс. Правителството обяви извънредно положение, след като през изминалата нощ циклонът "Клеопатра" донесе проливни дъждове (450 милиметра дъжд за час и половина). Реките излязоха от коритата, отнесоха коли и наводниха жилища на целия остров.

"Това е национална трагедия", заяви премиерът Енрико Лета. Обявяването на извънредно положение ще позволи да се отпуснат по-бързо ресурси и те да достигнат опустошените райони, отбелязва БТА. Части от острова са залети от калните води на придошлите реки.

Правителството отдели 20 милиона евро фондове за спешна помощ, за да помогне на спасителната операция и разчистването. Кметът на Олбия, североизточния град на Сардиния, който е сред най-засегнатите, заяви че наводнението е било внезапно и опустошително като бомбена експлозия. Той посочи, че за 90 минути над острова са паднали толкова валежи, колкото над Милано за 6 години.

Кметът Джани Джованели заяви, че спасителите все още търсят евентуални жертви. "Току-що открихме мъртво дете, което издирвахме цяла нощ", заяви той пред телевизия СкайТГ24. Освен жертвите, бедствието предизвика въпроси доколко изпитващите финансови проблеми италиански местни власти са подготвени за справяне с кризи.

Антонело Фрау, заместник-директор на геоложката служба на острова, предупреди, че трябва да се направят планове за справяне с подобни ситуации, които стават все по-често явление.

Наводненията и свличанията на земни маси са все по-често явление в Италия, отбелязва Ройтерс. Неправителствени организации и държавната геоложка служба са съгласни, че трябва да се засилят мерките за справяне с наводнения и други бедствия, които излагат на риск 6 милиона италианци.

Според еко организацията Легамбиенте, рискът не се дължи само на климатичните промени. Той се засилва от безразсъдното строителство, особено в крайбрежните райони. Червеният кръст съобщава, че стотици хора са били принудени да напуснат домовете си и да намерят временен подслон в убежища, организирани в спортни зали и други центрове. Хотелите са пълни с хора, а няколко моста са били отнесени.