/ iStock/Getty Images
Заплащането на доставките на руския природен газ в рубли чрез обмяна на валута в руска банка не нарушава действащия санкционен режим на Европейския съюз. Това заяви в четвъртък пред вестник La Stampa министърът на опазването на околната среда на Италия Роберто Чинглолани.

„За италиански и европейски оператори транзакцията приключва след плащането на фактурата в евро, а руската банка, която ги конвертира в рубли, не подлежи на санкции. Така че всички наши действия са напълно прозрачни. Ако правилата се променят, нашите компании веднага ще им се подчинят“, подчерта министърът. Той посочи още, че при спорни въпроси винаги има международен арбитраж.

По-рано италианската енергийна компания Eni обяви, че е открила сметка в рубли в Газпромбанк, която според предложената нова схема за плащане на доставките на газ в рубли (за да се предотврати замразяването на еврото) се занимава с конвертиране на валута.

На 31 март руският президент Владимир Путин подписа указ, с който от 1 април се определя нова процедура за заплащане на доставките на руски газ от купувачи от неприятелски страни. Такива държави трябва да прехвърлят средства в чуждестранна валута към Газпромбанк, която ще купува рубли на борси и ще ги превежда по специални рублови сметки на вносителите. В същото време Русия ще продължи да доставя газ в обеми и на цени, фиксирани в предишни договори. България, Полша, Финландия и няколко други държави вече се отказаха от предложената от Путин схема.