/ / iStock/Getty Images
В сряда горната камара на италианския парламент - Сенатът - прие законопроект, с който се забранява на италиански двойки да прибягват до сурогатно майчинство зад граница. По този начин се реализира още една точка от предизборната програма на управляващата италианска партия „Италиански братя“ и в частност на премиерката Джорджа Мелони, съобщиха италиански медии, световните агенции и редица френски, британски и американски издания. В подкрепа на законопроекта гласуваха 84 италиански сенатори, против бяха 58 сенатори от опозиционни партии. Нито един сенатор не гласува с „въздържал се“.

Новината за прокарването на законопроекта в парламента остана в сянката на новините за одобрението от правителството на Мелони на проектобюджета на Италия за 2025 г. и за началото на практическото прилагане на италианския план за изнесени миграционни центрове в Албания.

На 26 юли миналата година законопроектът за забрана за италианците да прибягват до услугите на сурогатни майки зад граница беше одобрен и в долната камара на италианския парламент – Камарата на депутатите.

Законопроектът разширява де факто параметрите на съществуващата от 2004 г. в страната забрана за сурогатно майчинство. Досега италианските двойки я избягваха, като отиваха в чужбина, в страни като САЩ, Канада или пък Украйна, където подобни забрани няма. Там на доброволна основа или пък срещу заплащане те си осигуряваха сурогатна майка, която да износи техните деца.

По силата на законопроекта, приет от Сената в сряда, сега всеки, който прибягва до сурогатното майчинство в Италия и зад граница, може да получи присъда от 3 месеца до 2 години затвор и глоба от 600 000 до 1 милион евро, припомнят Франс прес и Ройтерс.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Габриела Големанска/БТА