Преди войната с Русия, Украйна e била международен център за сурогатно майчинство, пише Voice of America, VOA.

Сравнително ниските разходи и благоприятната правна рамка доведоха до раждането на хиляди бебета всяка година благодарение на украински сурогатни майки, много от които за чуждестранни родители. Въпреки войната и рисковете - обнадеждени чужденци продължават да идват в Украйна.

Когато Русия инициира инвазията си в Украйна, една двойка от Калифорния - Кандис Нгуен-Гелера и Джовани Гелера - очакват първото си дете, износено за тях от сурогатна майка в Украйна.

"Беше много шокиращо, сюрреалистично, просто си мислехме - може би те (руснаците) просто се опитват да сплашат хората?", казва Джовани Гелера.

Синът им се ражда благополучно през май 2022 г., а за да го доведат у дома, семейство Герела трябва да пътуват до разкъсваната от война страна.

"Емоциите наистина, наистина ни заляха, след като влязохме в безопасната къща, през първата нощ с бебето... И просто да знаеш, че нашето момче е трябвало да премине през толкова много", казва Гелера.

В продължение на много години Украйна е една от основните дестинации за двойки, които не са могли да заченат или износят успешно собствените си биологични деца. Законите, приети в Украйна през 2013 г., позволяват услугите на сурогатна репродукция да бъдат получени от украинска или чуждестранна хетеросексуална двойка, официално женена, но безплодна.

Тези сравнително прости закони превърнаха Украйна в център на сурогатното майчинство.

"Преди всичко това да се случи, ние знаехме, че Украйна има много златен стандарт по отношение на сурогатното майчинство", казва Гелера.

Правилата са прости - за да се позволи на жена да стане сурогатна майка, тя трябва да е на възраст между 25 и 35 години и да има собствено здраво дете.

Сурогатната майка не трябва да има никаква генетична връзка с детето, което носи - генетичният материал на ембриона трябва да е на поне един от членовете на двойката, която се нуждае от сурогатни услуги, а биологичните родители на детето са негови законни настойници от момента на зачеването.

Днес, въпреки продължаващата война, услугите на сурогатното майчинство остават популярни сред чужденците, казва Мария Фикес, ръководител на северноамериканския клон на украинската клиника за репродуктивна медицина "Адонис".

"Не включвам програмите за донорство на яйцеклетки и други, които не са били във връзка със сурогатното майчинство. През 2023 г. те са били 107 бебета. И, знаете ли, много повече бременности се случват и продължават", казва Фекес.

За да защити сурогатните майки и бебетата, агенцията е въвела строг набор от правила за потенциалните кандидатки за сурогатни майки, а Фийкс казва, че много жени се връщат, за да износят още бебета.

Сред тях е и жената, износила първото дете на семейство Гелера- миналата година тя предложи да износи второто им дете.

"И така, направихме го и всъщност вторият път беше страхотно преживяване!" - казва Гелера.

 26-годишна жителка на Днепър, пожелала да остане анонимна, също е служила два пъти като сурогатна майка, като втората ѝ сурогатна бременност за американска двойка е настъпила в края на 2022 г., около 8 месеца след началото на руската инвазия. Тя споделя, че тази бременност е била по-трудна.

"Експлозиите... да, понякога беше трудно, но взех много важно решение, попитах себе си - мога ли да направя нещо за това, което се случва? Мога ли да променя нещо? И отговорът беше "не". Така че просто се опитах да не го приемам твърде присърце и се опитах да бъда възможно най-спокойна".

Фикес казва, че началото на войната е довело до намаляване на броя на чуждестранните двойки, които търсят сурогатно майчинство в Украйна, но днес, 2.,5 години по-късно, търсенето почти се е нормализирало.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня


 
VOA