/ БТА
През 2023 г. Банката за майчина кърма е обработила 1200 литра донорско майчино мляко и е помогнала на 50 бебета. Това съобщиха от Банката за майчина кърма. По-късно днес с тържество в Античния комплекс „Сердика“ (Ларгото) ще бъдат отбелязани 35 г. от създаването на Банката. С отбелязването на годишнината ще бъде предадено послание на благодарност и топлина към майките-дарители за тяхната чистосърдечна солидарност с преждевременно родените и бебетата в нужда.

За много от бебетата, поради спецификата на здравословното им състояние, пастьоризираната донорска кърма е единствената алтернатива за оцеляване и хранене. Дарената кърма спасява живота на преждевременно родени деца, бебета с ниско тегло, бебета с усложнения, които имат нужда от кърма, за да преодолеят кризисен период в израстването и формирането на добре функциониращи вътрешни органи, обясниха от Банката.

Банката за майчина кърма е структура към Столична община. Банката е единствена по рода си в България. В нея се събира майчино мляко от донори-доброволци, след което млякото се изследва и се преработва по най-високи световни стандарти, добавиха от Банката. Структурата е част от Комплекс за детско хранене, включващ две детски кухни. Дейността на комплекса е последващ етап в подкрепа на родителите за здравословно хранене на децата им.

В Сърбия има две банки за кърма, в Румъния – една, в Гърция – четири, в Унгария – осем, в Испания – 16, в Германия - 31, във Франция – 36, каза д-р Мария Русинова, директор на Банката за майчина кърма по време на форум, който се проведе през ноември 2023 г. По думите ѝ качеството на дарената кърма се гарантира чрез скрининг на дарителите, чрез регламентирани методи на събиране и съхранение на кърмата, биохимични и микробиологични изследвания на кърмата, пастьоризация, както и стриктно попълване на документи. Донори на кърма не могат да бъдат жени, които до 12 месеца преди кандидатстване за даряване са се подложили на преливане на кръв, имат пиърсинг или татуировки, както и кърмачки, които са на постоянна медикаментозна терапия. Желаещите да дарят кърма задължително се изследват за HIV, сифилис, хепатит В и С и др, като серологичните изследвания се извършват на всеки шест месеца.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Десислава Пеева/БТА