Нов взрив на заразени с коронаваирус рискува Италия, ако се напълнят зимните курорти през празниците
Нов взрив на заразени с коронаваирус рискува Италия, ако се напълнят зимните курорти през празниците / IStock
Премиерът на Италия Джузепе Конте призова съгражданите си да не ходят на ски по време на предстоящите коледни празници, за да помогнат за ограничаването на втората вълна от разпространение на коронавируса, предаде Ройтерс.

Агенцията отлбеляза, че годишните приходи на ски курортите в Италия са около 11 милиарда евро, една трета от които идва от дните, които италианците обичайно прекарват в Алпите и Доломитите около Коледа и Нова година.

Конте обаче каза, че тази година няма да е възможно да се празнува на сняг. "Не можем да си позволим това", подчерта той.

Вчера Италия съобщи за 630 нови смъртни случая, свързани с COVID-19, и така стана шестата държава в света с повече от 50 000 починали от заразата и втора в Европа след Великобритания.

Много региони в Италия са в частичен локдаун, който ще продължи най-рано до 3 декември. Собствениците на магазини, хотели и ресторанти възлагат надежди да възродят бизнеса си по коледните празници.

Ски курортите са съсредоточени в северните области Пиемонт, Вал д'Аоста, Ломбардия, Трентино и Алто Адидже. Властите там са определили протоколи, ограничаващи броя на пътниците в лифтовете и скиори по пистите.

"Протоколите са едно нещо, но всичко, което става по празниците на снега, не подлежи на контрол", каза премиерът Конте снощи в интервю за тв канал "La7".

Източник: БТА