/ БГНЕС
Неотдавнашните украински военни успехи край границата между Донецк и Запорижие и в западната част на Запорожка област вероятно са "тактически значими", съобщи Институтът за изследване на войната (ISW) в последния си доклад.

"Тези успехи могат да позволят на украинските сили да започнат да действат в по-слабо минирани райони на руската отбранителна линия, които вероятно са по-благоприятни за по-бързи украински успехи", се казва в доклада.

ISW посочи като пример украинския напредък край Роботине. Смята се, че украинските сили успешно са разчистили руско минно поле в района. Това ще помогне на контранастъпателните войски да напреднат към окупирания град Токмак, който сега е логистичен център за руската армия.

Украйна съобщи за 7 убити и 90 ранени при ракетен удар по Чернигов

Украинските войски също така са продължили контранастъпателните операции в три сектора: Бердянск, Мелитопол и Бахмут. Полковник Сергей Черевати, говорител на въоръжените сили, заяви, че Украйна държи инициативата в направление Бахмут.

Минните полета представляват трудно преодолимо препятствие за украинските войски на път за освобождаване на окупираните от Русия градове. Макар че скорошните успехи от контраофанзивата може да изглеждат малки, Институтът ги смята за стратегически важни поради организацията на руската отбрана.
БГНЕС