/ БТА
Си Цзинпин е на посещение в Тибет - първата визита на китайски президент на Покрива на света от 31 години насам. Държавният глава на Китай пристигна в сряда в град Нинчи, разположен в югоизточната част на автономния регион. Това съобщи китайската информационна агнеция Синхуа, но 48 часа по-късно.

Далай Лама пусна сингъл към дебютния си албум

Визитата съвпада със 70-ата годишнина от нахлуването на комунистическите сили в Тибет - събитие, чествано в Пекин като "мирно освобождение".
За деликатния политически характер на региона говори фактът, че само един действащ президент на Китай е посетил Тибет от създаването на КНР през 1949 г. - Цзян Цзъмин през юли 1990 г.

Кадри, разпространени от националната телевизия, показват как Си Цзинпин приветства, слизайки от самолета, множество хора с национални носии, размахали китайски знамена. Китайският президент бе "топло посрещнат от длъжностни лица и народни маси от всички етнически групи", отбелязва държавната телевизия.
 
След това Си е отпътувал с влак за тибетската столица Лхаса. Според протибетското движение "Международна кампания за Тибет", жители на Лхаса "съобщили за необичайна дейност и проверки къде ходят" преди посещението, споменавайки за затворени пътища и засилено полицейско наблюдение.

Изследваха останки на древен човешки вид в Хималаите

След антикитайски вълнения в региона през 2008 г. Пекин насочи значителни инвестиции към Тибет с надеждата да парира влиянието на Далай лама, тибетския духовен водач, който от 1959 г. живее в изгнание в Индия. Протестните нагласи обаче не са се стопили и спорадично се проявяват, със самозапалването на будистки монаси, верни на Далай лама, отбелязва АФП.
БТА