Испанският премиер представи новото правителство
Испанският премиер представи новото правителство / Guliver/Getty Images

Испанският премиер Мариана Рахой обяви днес състава на новото си правителство. Рахой представи списъка на крал Фелипе, съощиха ТАСС и Ройтерс.

В кабинета остава Сорая Санес де Сантамария, която отново е вицепремиер и министър към правителствената канцелария. Това значи, че тя ще отговаря за връзките с автономните правителства в момент, когато богатата Каталунска област смята да организира референдум за независимост, отбелязва Ройтерс.

В новия 13-членен кабинет на Рахой има пет жени.

Мариано Рахой положи клетва като премиер на Испания

В него важна роля ще играе министърът на икономиката Луис де Гиндос, който става и министър на промишлеността. Министър на финансите остава Кристобал Монторо, предаде Франс прес.

Министър на външните работи става Алфонсо Дастис Кеседо, министър на вътрешните - Хуан Игнасио Соидо Алварес, а на отбраната - Мария Долорес де Коспедал, която досега бе генерален секретар на Народната партия.

Министерството на правосъдието отново е поверено на Рафаел Катала Поло. Запазва поста си и Исабел Гарсия Техерина - министър на селското стопанство, риболова, хранителната промишленост и околната среда.

Министър на образованието, културата и спорта ще бъде Иниго Мендес де Виго, който ще изпълнява и функциите на говорител на кабинета.

Утре членовете на новото правителство ще положат клетва пред краля.

Източник: БТА