/ ThinkStock/Getty Images
Групировката "Ислямска държава" (ИД) пое отговорност за атака срещу шиитска джамия в Афганистан, предаде Ройтерс.

Най-малко двама души загинали и 20 били ранени при бомбената експлозия в храм в централната афганистанска провинция Газни снощи, съобщи говорител на регионалните власти.

Сунитската екстремистка групировка пое отговорност за нападението. "Ислямска държава" окачествява шиитското малцинство в Афганистан като "вероотстъпници".

В последно време афганистанската провинция Газни стана сцена на ожесточени сражения между правителствените сили и талибаните.

Какви са операциите на САЩ срещу Ислямска държава, Ал Кайда и талибаните?

Конфликтът в Афганистан е предимно между представители на сунитското мнозинство, но атаките срещу шиити се увеличаха през последните години, отбелязва Ройтерс.

При отделно нападение, броят на убитите при минометен обстрел срещу пазар в северозападната афганистанска провинция Фаряб достигна най-малко 15 души, сред които четири деца, са били ранени, съобщи представител на афганистанската армия, цитиран от АФП.

Дръзко нападение на талибаните в Афганистан

Той приписа атаката на талибаните, като предположи, че ислямистките бунтовници са обстрелвали близък военен контролно-пропускателен пункт. За момента няма коментар по случая от страна на талибаните.

Предвидена е делегация на ислямистките бунтовници да се срещне с представители на различни афганистански прослойки в катарската столица Доха, отбелязва АФП.
 
 
БТА