/ БГНЕС
Администрацията на Доналд Тръмп информира Конгреса за антитерористичните операции зад граница
Президентът на САЩ Доналд Тръмп информира лидерите на Сената и на Камарата на представителите на американския Конгрес за контратерористичните операции срещу Ислямска държава, Ал Кайда и талибаните, които се извършват от американските сили зад граница, предаде ТАСС.

Над 630 са цивилните жертви в операцията срещу „Ислямска държава“

В уведомлението се казва, че подразделенията на американските военни продължават с операциите срещу трите организации и свързаните с тях групировки в Афганистан, Ирак, Сирия, Йемен, Йордания, Ливан, Турция, Сомалия, Кения, Джибути и Нигер.

Тръмп освен това уведоми ръководството на Конгреса, че американски военнослужещи влизат в състава на миротворчески сили и мисии на военни наблюдатели на Синайския полуостров в Египет и в Косово, помагат на правителството на Филипините в борбата с тероризма, а също са разположени и във военноморската база Гуантанамо в Куба.

Капитулира Багуз - последното гнездо на съпротива в Сирия на „Ислямска държава“

В документа се отбелязва, че операциите в Сирия и Ирак, които САЩ са извършили с поддръжката на многочислени партньори, са позволили да се разгромят способностите на ИД.

Тръмп заяви, че Ислямска държава е 100 процента победена в Сирия

Относно ситуацията в Афганистан се отбелязва, че въпреки усилията за уреждане на конфликта там, САЩ си остават в състояние на въоръжен конфликт, в това число с талибаните.
БТА