Капитулира Багуз - последното гнездо на съпротива на терористичната групировка "Ислямска държава" в Сирия, съобщи тази сутрин говорител на Сирийските демократични сили (СДС) - подкрепяна от САЩ опозиционна сирийска групировка.

"Така нареченият халифат е напълно елиминиран. Багуз е освободен. Военната победа над ДАЕШ е завършена", написа в Twitter Мустафа Бали - шеф на медийния офис на СДС, цитиран от Ройтерс. Той използва абревиатурата на арабското название на "Ислямска държава".

Gulliver/Getty Images

Сирийските демократични сили, в който централна роля играят военни формирования на сирийските кюрди, води битки за превземането на населения пункт Багуз в Източна Сирия от няколко седмици. Щурмът на СДС срещу последното убежище на ИД в Багуз, предприет в началото на февруари, беше последният етап от започнала през септември 2018 г. операция за прогонване на групировката от последните райони, които тя контролираше в Сирия.

Gulliver/Getty Images

Военната кампания, подкрепяна от въздуха от международна коалиция начело със САЩ, беше забавена от напускащите анклава десетки хиляди хора, включително хиляди предали се джихадисти и семействата им. По данни на СДС от началото на януари района на Багуз са напуснали над 67 000 души, в това число 5000 джихадисти, които са били арестувани при предаването си. Цивилните, повечето - членове на семействата на джихадистите, са били прехвърлени в лагери, главно в този в Ал Хол.

Gulliver/Getty Images

От септември насам в боевете с "Ислямска държава" са загинали над 750 бойци от Сирийските демократични сили.

Часове преди капитулацията си във видеозапис, разпространен в акаунтите й в социалните мрежи, ИД отхвърли твърденията за предстоящия разгром на "халифата" и призова последователите си да извършват нападения срещу "враговете" на Запад.

Gulliver/Getty Images

Макар че разгромът на последните остатъци от "Ислямска държава" в Багуз фактически ликвидира и последния териториален анклав на самообявилия се през 2014 г. халифат на джихадистите, който доскоро обхващаше значителни територии от Източна Сирия и Западен Ирак, терористичната групировка ИД остава заплаха, посочва Ройтерс.

Gulliver/Getty Images

Някои от нейните бойци все още оказват съпротива в затънтени пустинни анклави в Централна Сирия и като нелегални групи за саботажи в иракските градове, които извършват атентати и отвличания и очакват шанс отново да надигнат глава. Групировката има свои разклонения на египетския Синайски полуостров, в Либия, Нигерия, Афганистан и на други места, където води партизанска война както с местните власти, така и с някои съперничещи ислямистки групировки.

Gulliver/Getty Images

Това фактически потвърди и Мустафа Бали днес, като обеща: "Ние ще продължим войната и ще преследваме остатъците (от ИД) до пълното им унищожение".

Gulliver/Getty Images

Днешното съобщение бележи края на 4-годишната военна кампания с участието на най-разнородни сили срещу екстремистката групировка, която в апогея си владееше територия с размера на Великобритания, включваща и няколко големи градове, отбелязва АП.

Gulliver/Getty Images

Тази победа бележи териториално края на "Ислямска държава" в Сирия след поражението на групировката в съседен Ирак през 2017 г., отбелязва АФП. "Това е исторически момент, който ние, а и цялата международна общност очаквахме", каза пред ДПА Абдел Карим Юмер, шеф на отдела за външни отношения на СДС, след падането на Багуз. Но и той побърза да предупреди: "Това обаче не означава, че се сме сложили край на тероризма и на ДАЕШ. Ние разбихме ДАЕШ във военно отношение, ликвидирахме тяхната държава. Но ДАЕШ все още има спящи клетки, тяхната идеология все още съществува в районите, които те управляваха няколко години".
БТА