Ирландия не успяла да се възползва от имигриралите в страната работници
Ирландия не успяла да се възползва от имигриралите в страната работници / netinfo

Ирландия не е успяла да се възползва напълно от потенциала на имигриралите в страната работници от новоприетите страни-членки на Европейския съюз, посочва доклад на Международната организация по миграция, цитиран от британския вестник "Сънди таймс".

Според доклада, който е бил представен на ирландското правителство миналата седмица, имиграцията от новите страни-членки на ЕС е имала положителен ефект върху ирландската икономика. Страната обаче не е успяла да се възползва максимално от нея заради слабата стратегия на правителството в тази област и липсата на консенсус за политиката по имигрантските въпроси.

Ако Ирландия беше оползотворила максимално възможностите на имигрантите, брутният национален продукт на страната щеше да отбележи най-голям растеж за последните пет години, посочва организацията.

Докладът е бил изготвен по поръчка на ирландския Национален икономически и социален съвет, който тази седмица се очаква да отправи допълнителни препоръки към правителството, включително за това дали кабинетът трябва да позволи на румънски и български работници да работят в страната от догодина.

Според Международната организация по миграция основна причина за пропиления потенциал на имигрантите в Ирландия е отказът на работодателите на признаят професионалната квалификация на чуждестранните работници. Недостатъчното владеене на английски език също се явява пречка, посочва докладът.