Иранският президент отмени посещенията си в Италия и Франция
Иранският президент отмени посещенията си в Италия и Франция / снимка: БГНЕС, архив

Иранският президент Хасан Рохани, който днес трябваше да пристигне на посещение в Италия и след това във Франция, отмени визитите след атентатите снощи в Париж. Това съобщи по държавната телевизия иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф, цитиран от АФП.

Иран също е жертва на изблика на тероризма, но борбата срещу него трябва да продължи, заяви Рохани, цитиран от иранската агенция Ирна. Тя не уточни защо президентът отменя посещенията в Европа, но добави, че за тях ще бъдат насрочени нови дати.

Това посещение, което трябваше да продължи в понеделник и вторник в Париж, трябваше да е насочено основно към търговски и геополитически въпроси за обсъждане, по-конкретно сирийския конфликт.

Умереният Рохани бе избран през 2013 г. за държавен глава на Иран и е първият ирански президент след Мохамед Хатами, който посещава Европа. Хатами бе във Виена и в Париж през 2005 г. и присъства с.г. на погребението на папа йоан Павел Втори.

Рохани имаше предвидена закуска с президента на Италия Серджо Матарела, а в 17.00 ч. трябваше да бъде приет на аудиенция при папа Францинск и после да се срещне с премиера Матео Ренци.

Говорейки предварително за визитата си, Рохани спомена за „ново начало”, благодарение на „новите условия, които са се създали”. Действително това позволи полагането на подписа през юли на споразумение между Техеран и големите сили, предвиждащо постепенно вдигане на икономическите санкции, в замяна на ясен ангажимент от страна на Техеран за ограничаване на ядрената си програма.

Междувременно външният министър Зариф потвърди, че ще отиде днес във Виена, за да участва в срещата за Сирия. Той ще направи изказване за борбата срещу Ислямска държава и срещу екстремизма. „Трябва да се използва възможността, създадена от престъпленията, за международна координация срещу тероризма”, каза Зариф.

Източник: БГНЕС, БТА