/ БГНЕС
Виден генерал от иранските Гвардейци на Ислямската революция е загинал при израелския въздушен удар, при който бе убит лидерът на "Хизбула" Хасан Насралла в Бейрут, съобщават днес иранските медии, цитирани от Асошиейтед прес.

Смъртта на 58-годишния генерал Абас Нилфорушан е пореден удар за Иран в момент, когато близо едногодишната война между Израел и палестинската ислямистка групировка "Хамас" в ивицата Газа е на ръба да прерасне в регионален конфликт. Убийството му засилва допълнително натиска върху Иран да реагира, въпреки че през последните месеци Техеран даде знак, че иска да преговаря със Запада за санкциите, които смазват икономиката му. 

Нилфорушан е бил убит при вчерашния удар в Ливан, при който е загинал Насралла, съобщава държавният вестник "Техран таймс".

Заместник-ръководителят на иранската съдебна власт Ахмад Реза Пур Хаган също потвърди смъртта на генерала, отбелязвайки, че той е "гостувал на народа на Ливан", предаде държавната информационна агенция ИРНА. Според агенцията Хаган е заявил също, че Иран има право на ответни действия съгласно международното право.

По данни на американското министерство на финансите Нилфорушан е бил заместник-командир на операциите в Корпуса на Гвардейците на Революцията. През 2022 г. министерство му наложи санкции, като заяви, че той е оглавявал организация, "пряко отговорна за потушаването на протестите“ в Иран. Санкции бяха наложени след продължилите няколко месеца протести заради смъртта в ареста на иранската кюрдка Махса Амини, задържана, тъй като не носела хиджаба си, както се изисква.

Ген. Нилфорушан е служил и в Сирия, където е подкрепял президента Башар Асад във войната, избухнала в резултат на Арабската пролет през 2011 г. Както при много негови колеги, военната му кариера започва във войната между Иран и Ирак през 80-те години на миналия век.

През 2020 г. иранската държавна телевизия го нарече "другар" на ген. Касем Солеймани – ръководителят на експедиционните сили "Кудс", убит при атака на американски дрон в Багдад същата година.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Десислава Иванова/БТА