Лидерът на „Хизбула“ Хасан Насралла е бил убит, съобщи подкрепяната от Иран ливанска шиитска групировка, потвърждавайки смъртта му, след като Израел съобщи, че са го елиминирали при вчерашен въздушен удар в Бейрут, предаде Ройтерс.

Смъртта му бележи опустошителен удар по „Хизбула“, докато тя е подложена на ескалираща серия от израелски атаки. Това е и огромен удар за Иран, предвид важната роля, която Насралла играеше в подкрепяната от Техеран регионална „Ос на съпротивата“, отбелязва агенцията.

Групировката посочи в изявление, че ще продължи битката си срещу Израел „в подкрепа на Газа и Палестина и в защита на Ливан и неговия непоклатим и почтен народ“. Тя не посочи как точно е убит лидерът ѝ. Телевизията на „Хизбула“ „Ал Манар“ започна да излъчва стихове от Корана след обявяването на смъртта на Насралла.

Израелската армия от своя страна заяви, че елиминирането на лидера на ливанската „Хизбула“ Хасан Насралла е направило света "по-безопасен" и допълни, че ще продължи да елиминира други командири на въоръженото ислямистко движение, предаде Франс прес. „Насралла беше един от най-големите врагове на държавата Израел. Неговото премахване прави света по-безопасен“, заяви говорителят на армията, контраадмирал Даниел Хагари, на излъчвана по телевизията пресконференция в деня след смъртоносния удар срещу централата на „Хизбула“ в южните предградия на Бейрут.

Щабът на „Хизбула“ в Бейрут е легитимна военна цел според международното право, каза още Хагари и допълни, че Израел е издал строги разпореждания за гражданите си, ограничавайки размера на събиранията в централните райони на страната до хиляда души.  

Силни експлозии разтърсиха Бейрут, Израел заяви, че са ударили централата на „Хизбула“ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Израелските сили за отбрана съобщиха по-рано, че страната е във висока степен на готовност за по-широк конфликт, след като заявиха, че са ликвидирали в Бейрут лидера на ливанското шиитско движение „Хизбула“ Хасан Насралла, но и че същевременно се надяват смъртта му да накара групировката да промени политиката си, предаде Ройтерс.

 „Ударът беше извършен, докато висшата командна верига на "Хизбула" действаше от щаба и напредваше в терористични дейности срещу гражданите на държавата Израел“, се казва в изявление на Израелските сили за отбрана.

„Надяваме се, че това ще промени действията на „Хизбула“, заяви на пресконференция говорителят на ЦАХАЛ подполковник Надав Шошани, след като въоръжените сили на страната обявиха, че са ликвидирали Насралла.

Според него все пак ще отнеме време, за да се намалят способностите на подкрепяната от Иран „Хизбула“. „Хизбула“ година извършваше нападения срещу нас. Спокойно може да се предположи, че ще продължи да извършва атаки срещу нас или че ще се опита“, заяви представителят на ЦАХАЛ.

Шошани заяви, че няма нови инструкции за израелските цивилни, предвид това, че към момента по-голямата част от страната е поставена във висока степен на готовност. „Хизбула“ ескалираше положението цяла година. Очевидно е, че Иран стои зад това.  Подкрепя „Хамас“, подкрепя „Хизбула“ и други проксита. Те дори ни атакуваха директно през април“, допълни той.

„Дали сме готови за по-широка ескалация ли? Да. Цяла година сме в широка ескалация, на война на няколко фронта. Силите ни са във висока степен на готовност, разузнаването ни действа и наблюдава за подобни заплахи“, обобщи подполковник Шошани.

Една от най-влиятелните фигури в Близкия изток: Кой беше Хасан Насрала

Палестинското ислямистко движение „Хамас“ осъди по думите им "страхливия терористичен акт" на Израел, предаде Франс прес.

Осъждаме най-категорично тази варварска ционистка агресия и нападението срещу жилищни сгради. Смятаме това за страхлив терористичен акт“, се казва в изявление на „Хамас“, движение също подкрепяно както и „Хизбула“ от Иран. 

Потвърждаването на смъртта на лидера на „Хизбула“ Хасан Насралла ще бъде най-силният удар за шиитското движение за цялото му съществуване, коментира британският вестник „Файненшъл Таймс“.

„Ако бъде потвърдена, смъртта на Насралла ще е връхна точка на катастрофалните две седмици за „Хизбула“, през които тя претърпя най-тежката поредица от удари през четирите десетилетия на своето съществуване“, пише ФТ.

Според изданието смъртта на лидера може да предизвика съмнения в бъдещето на „Хизбула“ и да заплаши Ливан със изпадане в състояние на хаос.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
BBC, Ройтерс, БТА