Шейх Хасан Насрала, лидерът на ливанското войнствено шиитско ислямистко движение "Хизбула", е една от най-известните и влиятелни фигури в Близкия изток.

Той не е виждан публично от години поради опасения, че може да бъде убит от Израел. А в събота израелските военни съобщиха, че са убили Насрала при удар по Бейрут.

Израел: Лидерът на „Хизбула“ Хасан Насрала е убит при атаката срещу Бейрут

"Хизбула" все още не е коментирала.

Сенчеста фигура с тесни лични връзки с Иран, Насрала изигра ключова роля в превръщането на "Хизбула" в политическата и военна сила, която е днес - и остава уважаван от поддръжниците на групировката. Под ръководството на Насрала "Хизбула" помогна за обучението на бойци от палестинската въоръжена групировка "Хамас", както и милиции в Ирак и Йемен, и получи ракети от Иран за използване срещу Израел.

Той насочи еволюцията на "Хизбула" от милиция, основана да се бори с израелските войски, окупиращи Ливан, във военна сила, по-силна от ливанската армия, мощен посредник в ливанската политика, основен доставчик на здравеопазване, образование и социални услуги и ключова част от поддръжника на Иран за регионално надмощие.

Роден през 1960 г., Хасан Насрала израства в източния квартал Бурж Хамуд на Бейрут, където баща му Абдул Карим управлява малък зеленчуков магазин. Той беше най-големият от девет деца. Присъединява се към движението "Амал", тогава шиитска милиция, след като Ливан изпадна в гражданска война през 1975 г. След кратък престой в свещения за Ирак град Наджаф, за да посети шиитска семинария, той се присъедини отново към "Амал" в Ливан, преди той и други да се отделят от групата през 1982 г., малко след като Израел нахлу в Ливан в отговор на атаките на палестински бойци. Новата група, "Ислямски Амал", получи значителна военна и организационна подкрепа от Иранската революционна гвардия, базирана в долината Бекаа, и се очерта като най-известната и ефективна от шиитските милиции, които по-късно ще формират "Хизбула".

Той стана лидер на "Хизбула" през 1992 г. на 32-годишна възраст, след като предшественикът му Абас ал-Мусауи беше убит при нападение с израелски хеликоптер. Едно от първите му действия беше да отмъсти за убийството на Мусави. 

В последната си реч Насрала обвини Израел за взривяването на хиляди пейджъри и радиостанции, използвани от членове на "Хизбула", което уби 39 души и рани още хиляди, и каза, че това е "преминало всички червени линии". Той призна, че групата е претърпяла "безпрецедентен удар". Малко след това Израел драстично ескалира атаките срещу "Хизбула", започвайки вълни от бомбардировки, които убиха близо 800 души.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
 
BBC