Израелската армия заяви, че е поразила централата на "Хизбула" в Бейрут, след като градът бе разтърсен от серия от масивни експлозии, които изравниха със земята множество сгради, а в небето се издигнаха облаци от оранжев и черен дим, съобщиха световните медии.

Говорителят на израелската армия Даниел Хагари, каза, че главният щаб на "Хизбула" е бил разположен под жилищни сгради.



Най-малко двама са убитите и 76 ранените, сочат първоначалните данни на ливанското Министерство на здравеопазването, цитирано от Ройтерс.

Четири сгради са разрушени напълно при взрива, който е бил толкова силен, че е се е усетил на около 30 км северно от Бейрут.

Ливанската новинарска агенция ННА съобщи, че на мястото на удара са пристигнали 10 екипа на Ливанския Червен кръст.

Малко преди експлозията в едно от предградията на Бейрут са се събрали хиляди хора за погребението на трима членове на "Хизбула", включително висш командир, убити при предишни удари.

Бейрут нападение
БГНЕС

БГНЕС

По-рано днес при израелски въздушен удар бе убито деветчленно семейство в ливанско погранично селище, казаха властите. Най-малко 25 души са загинали при израелски удари тази сутрин, заяви министърът на здравеопазването на Ливан Фирас Абиад, с което броят на жертвите в Ливан тази седмица е надхвърлил 720. По думите на Абиад сред загиналите има десетки жени и деца.

Израелските въоръжени сили заявиха, че в рамките на два часа са нанесли десетки удари в южната част на Ливан, включително в градовете Сидон и Набатея. Според тях ударите са били насочени срещу ракетни установки и инфраструктура на "Хизбула", а групировката е изстреляла залп от ракети към северния израелски град Тиберия.

Бейрут нападение
БГНЕС

Бейрут нападение
БГНЕС

Ливанският служебен премиер Наджиб Микати заяви, че днешните израелски атаки срещу южните предградия на Бейрут показват, че Израел "не се интересува" от усилията за спиране на огъня, предаде Ройтерс.

Тази позиция бе изразена в изявление, разпространено от пресцентъра на Микати. В момента той участва в сесията на Общото събрание на ООН в Ню Йорк, където САЩ и други страни призоваха за триседмично примирие между Израел и ливанската въоръжена групировка "Хизбула".



Ливан се опитва да се справи с нарастващия брой жертви и с вълната от десетки хиляди хора, които напуснаха домовете си на фона на възможността за избухване на пълномащабна война между Израел и "Хизбула", коментира АП.

На фона на продължаващата размяна на огън между двете страни израелският премиер Бенямин Нетаняху се изказа пред световните лидери в ООН и се зарече да продължи да ограничава способностите на "Хизбула“, докато Израел не постигне целите си по границата с Ливан, като по този начин още повече помрачи надеждите за договаряне на прекратяване на огъня.

Тази седмица Израел драстично увеличи въздушните си удари в Ливан и заяви, че е решен да сложи край на продължаващия вече повече от 11 месеца обстрел от страна на "Хизбула" по територията на страната. Обхватът на операцията на Израел остава неясен, но официални представители заявиха, че е възможно да започне и сухопътно нахлуване с цел изтласкване на военната групировка от границата. Израел прехвърли хиляди войници към границата си с Ливан, за да се подготви за такава възможност.

Бейрут нападение
БГНЕС


САЩ не са получавали предварително предупреждение за израелския удар в Бейрут, а министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин е разговарял с израелския си колега, докато операцията е беше в ход, заяви говорителката на Пентагона Сабрина Сингх, цитирана от Ройтерс.

"САЩ не са замесени в тази операция и не сме получавали предварително предупреждение", подчерта Сингх пред журналисти. 

Тя не отговори на въпроса какво е казал израелският министър на отбраната Йоав Галант пред Остин относно операцията и дали ударите са били насочени срещу лидера на "Хизбула" Хасан Насрала. Освен това Пентагонът отказа да изрази предположение дали лидерът на ливанската шиитска групировка все още е жив.  

Днешната атака срещу южните предградия на Бейрут е най-мощният удар, нанасян от Израел по ливанската столица от началото на конфликта преди близо една година, отбелязва Ройтерс. 

Иранското посолство в Бейрут заяви, че израелски удари по южните предградия на ливанската столица представляват "сериозна ескалация, която променя правилата на играта", предадоха агенциите. 

"Няма съмнение, че това престъпление и безразсъдно поведение представляват сериозна ескалация, която променя правилата на играта, и извършителят на това престъпление ще бъде съответно наказан", се казва в изявление дипломатическата мисия, публикувано в социалната мрежа "Екс". 

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Ройтерс, БиБиСи, БТА