/ БГНЕС
Страната ми е във война, иска мир и се бори за съществуването си, каза израелският министър-председател Бенямин Нетаняху от трибуната на ООН. Цялата реч на Нетаняху бе свързана със ситуацията в Близкия изток, посочва специалният пратеник на БТА Анелия Пенкова. 

"Първоначално нямах намерение да дойда и да говоря, но след като чух лъжите срещу Израел, реших да направя обръщението си", каза израелският лидер в началото на словото си. "Така че идвам да кажа истината. Тя е, че Израел иска мир, донесе мир и пак ще донесе мир", продължи той. 

Според него Израел обаче има "ужасни врагове, от които трябва да се защитава".

"Това са врагове, които искат да унищожат цялата ни цивилизация и да ни върнат обратно в тъмните векове на страданието", заяви израелският лидер. 

По въпроса за войната в Газа той заяви, че палестинската групировка "Хамас" е нападнала Израел, убила е невинни хора и е взела заложници. "Няма да спрем, докато не върнем всички заложници обратно вкъщи", каза той. 

Нетаняху обясни, че в Мраморната зала на ООН, където се водят дебатите, има близки на заложниците в Газа и ги помоли да се изправят. Те бяха седнали на най-горните редове в залата и бурно аплодираха израелския лидер. 

Премиерът на Израел говори и за конфликта с Иран. "Имам послание за Иран: ако стреляте по нас, ние ще стреляме по вас. Няма място в Иран, което оръжията ни с голям обсег да не могат да достигнат, това важи за целия Близък изток", подчерта Нетаняху. 

"Имам и послание към целия свят: Ние печелим", извика израелският премиер от трибуната на ООН. 

По думите му Иран представлява опасност за целия Близък изток и за целия свят, "защото прокарва радикализация навсякъде". 

Той заяви, че "отговорните правителства трябва не само да подкрепят Израел срещу Иран, а да се включат в борбата на Израел срещу Иран".

Нетаняху похвали израелската армия за иззетите оръжия и унищожената инфраструктура на "Хамас" по време на военните операции в Близкия изток.

Израелският министър-председател обвини "Хамас", че "краде от храната, която хуманитарните организации доставят на палестинците".

След това Нетаняху говори и за борбата на Израел срещу ливанското шиитско движение "Хизбула".

Той уточни, че действията на Израел не са насочени срещу Ливан, а срещу "Хизбула" и добави, че ако "Хизбула избере войната, Израел няма избор и има право да се защити".

По-късно Нетаняху говори и за Аврамовите споразумения, благодарение на които Израел е подобрил отношенията си със Саудитска Арабия. Представителят на Саудистка Арабия не присъстваше в залата по време на речта на Нетаняху, както и представителят на Иран. 

"Трябва да има мир между исляма и юдаизма, между Мека и Йерусалим. Израел се бори за този мир, но Иран и съюзниците му не искат мир", заяви той. 

Той се обърна към световните лидери, като заяви, че ако защитават Израел, защитава "собствените си ценности, защото Израел не защитава само себе си, а и вас".

По отношение на жертвите сред мирното население в Газа Нетаняху заяви, че страната му "полага усилия да сведе жертвите сред цивилните до минимум". Той разкритикува палестинския президент Махмуд Абас, че въпреки призивите му за мир той до момента не е осъдил нападението на "Хамас". 

В заключение Нетаняху каза, че "Израел ще спечели тази битка, защото няма избор".

"Имаме държава и армия и ще се защитаваме", каза той. 

"Израел живее сега, утре и завинаги", заключи израелският премиер, след което последваха бурни аплодисменти от страна на близките на заложниците, които станаха на крака след речта на Бенямин Нетаняху.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БТА