Ердоган присъства на парад в Баку
Ердоган присъства на парад в Баку / Gulliver/Getty Images
Обръщението на президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган на 79-ата сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк е водеща тема на турския печат днес, предава кореспондентът на БТА Нора Чолакова.

По време на речта си Ердоган говори по редица въпроси, включително за кризата в ивицата Газа, ситуацията в Ливан, войната в Украйна, по кипърския въпрос и др.

Редица турски издания извеждат в заглавие на първа страница призива, който Ердоган отправя към ООН по отношение на действията на Израел спрямо палестинците.

„Призив към ООН за Нетаняху: Той трябва да бъде спрян, както е бил спрян Хитлер“ („Тюркийе“), „Алианс на човечеството трябва да спре Израел“ („Сабах“), „Нетяняху трябва да бъде спрян като Хитлер“ („Акшам“, „Йени акит“), „Каза им истината в очите“ („Дирилиш постасъ“), „Докато светът мълчи, Израел се ожесточава. Стига вече!“ („Милят“), „Сякаш (Израел, бел.ред.) се подиграва на ООН“ („Хюриет“), „Нетаняху и мрежата му за убийства трябва да бъдат спрени с алианс на човечеството“ („Таквим“). Това са част от заглавията на турските вестници тази сутрин.

Ердоган посочи в речта си, че "Израел, който извършва геноцид спрямо палестинците пред очите на човечеството, сега напада и Ливан". 
"Защо чакате и не спирате тази мрежа за убийства?", запита Ердоган, като добави, че израелският премиер Бенямин Нетаняху трябва да бъде спрян, както навремето е бил спрян Хитлер, пише проправителственият в. „Тюркийе“.

Анализаторът от в. „Сабах“ Окан Мюдерисоглу изтъква, че Ердоган е бил аплодиран по време на изказването си многократно, като това е бил най-аплодираният лидер в централата на ООН.

В информация, озаглавена „Сякаш се подиграва на ООН“, в. „Хюриет“ пише, че сесията на ООН, която има за цел да осигурява мир по света, е започнала тази седмица в Ню Йорк. 

Докато продължава сесията на ООН, на която се обсъжда как да се постигне мир по света, Израел продължи да хвърля бомби по Ливан, „сякаш се подиграва на ООН“, коментира „Хюриет“.

Проправителственият в. „Йени шафак“ определя като „исторически“ призива на Ердоган към ООН, че „Нетаняху трябва да бъде спрян със сила“. 
В речта си вчера Ердоган за пореден път изтъкна, че "в момента в Газа се извършва геноцид". Той добави, че „светът трябва да признае Палестина“. 

Турският лидер отново напомни, че Съветът за сигурност трябва да бъде реформиран, тъй като „съдбата на света не може да бъде в ръцете на пет държави“.

В кулоарите на 79-ата сесия на ООН Ердоган се срещна с редица високопоставени представители, като разговаря на четири очи с генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис, с украинския президент Володимир Зеленски, с арменския премиер Никол Пашинян, с пакистанския министър-председател Шахбаз Шариф, пишат турските вестници.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Кореспондент на БТА в Анкара Нора Чолакова