/ БГНЕС
Подкрепяните от Иран йеменски бунтовници хуси заявиха, че в знак на подкрепа за Газа и Ливан са нападнали с ракети и дронове израелските градове Тел Авив и Ашкелон, както и три американски разрушителя (ескадрени миноносци - бел. ред.) в Червено море, предаде Ройтерс.

Израелската армия заяви, че е прехванала ракета, изстреляна от Йемен, след като са прозвучали сирени.

Военният говорител на хусите Яхия Сария каза, че операциите няма да спрат, докато Израел не сложи край на офанзивите си в Газа и Ливан.

Групировката атакува Тел Авив с балистична ракета, а Ашкелон в Южен Израел – с дрон, каза Сарея.

„Ще проведем още военни операции срещу израелския враг заради кръвта на нашите братя в Палестина и Ливан“, допълни той в излъчвана по телевизията реч.

В отделно телевизионно обръщение Сария добави, че групировката едновременно е атакувала три разрушителя от флота на САЩ в Червено море с 23 балистични и крилати ракети, докато бойните кораби са плавали в открито море, за да окажат помощ на Израел.

Американската армия засега не е отговорила на запитванията за коментар.

От понеделник насам израелските удари отнеха живота на повече от 600 души в Ливан, а конфликтът между Израел и подкрепяната от Иран въоръжена групировка „Хизбула“ се намира в най-изострения си момент от над 18 години.

От близо година „Хизбула“ изстрелва ракети срещу Израел в подкрепа на съюзническата въоръжена групировка „Хамас“, която се сражава с Израел в Газа.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Петя Димитрова/БТА