/ БТА
Броят на убитите и ранените деца в Ливан от началото на масираните израелски бомбардировки е достигнал плашещо ниво, заяви днес УНИЦЕФ и призова за незабавна деескалация на конфликта, предаде Франс прес.

По данни на ливанските власти в рамките на два дни - 23 и 24 септември, са загинали 50 деца. Броят им може да нарасне още, защото може да има деца под рухнали сгради, засегнати от израелските ракетни удари, се посочва в изявлението на УНИЦЕФ.

Представителят на УНИЦЕФ в Ливан Едуар Бегбеде заяви, че нападенията в Ливан убиват и раняват деца с ужасяващо темпо и разбиват усещането за сигурност на стотици хиляди деца в цялата страна.

„Страданията на децата трябва да спрат“, добави той, призовавайки за незабавна деескалация.

Преди дни Израел започна кампания с ракетни удари с цел да отслаби позициите на групировката „Хизбула“ в южната и източната част на Ливан. По данни на ливанските власти са загинали над 700 души, много от които цивилни.

УНИЦЕФ посочва, че бомбардировките са причинили огромни щети на гражданската и по-специално на водната инфраструктура, в резултат на което 30 000 души са останали без достъп до питейна вода.

Според агенцията на ООН Ливан е преминал от кризисна ситуация към катастрофа.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Атанаси Петров/БТА