Иран тества оръжие за поразяване на кораби
Иран тества оръжие за поразяване на кораби / снимкa: БГНЕС
Иран извърши изпитание на ново мощно противокорабно оръжие с радиус на действие 300 км. Това заяви пред журналисти в Техеран главнокомандващият Корпуса на Гвардейците на ислямската революция (елитните подразделения на иранските въоръжени сили) Мохамад Али Джафари, цитиран от ИТАР-ТАСС и Ройтерс.

"Неотдавна ние извършихме изпитание на ново оръжие и ще бъде потопен всеки вражески кораб в радиус от 300 км от нашите граници", заявил Джафари. Той уверил, че става дума за "абсолютна нова технология, разработена само в Иран", но не уточнил нито типа, нито названието, нито тактико-техническите характеристики на новото оръжие.

През юли ракетните части на военноморските и военновъздушните сили на революционните гвардейци проведоха големи учения, в хода на които бяха извършени успешни учебни стрелби с различни ракети, включително модернизираните балистични ракети "Шахаб-3". Тези ракети са с обсег на действие над 2000 км и могат да поразяват американски военни бази в Близкия изток, както и обекти на територията на Израел.