Президентът на Иран Хасан Рохани, съюзник на сирийския президент Башар Асад, подчерта по време на срещата на върха с президентите на Русия и Турция необходимостта от пълен разгром на "терористите" в сирийската провинция Идлиб. Той каза също така, че иска да бъде пощаден животът на цивилните, предаде Франс прес.

Вземайки под внимание страховете на редица западни държави и неправителствени организации, турският лидер Ердоган предупреди за опасността от "кървава баня" в случай на офанзива на режима в Идлиб.

Иран, Русия и Турция подкрепят воюващите страни в Сирия, като Техеран и Москва подпомагат финансово властите в Дамаск, а Анкара - бунтовниците.

"Борбата срещу тероризма в Идлиб е неизбежна част от последователната мисия за постигане на мир и стабилност в Сирия", обяви Рохани в началото на срещата на върха в присъствието на Путин и Ердоган. Той обаче подчерта, че "борбата не трябва да причинява страдание на цивилните или да доведе до "политика на изгорената земя".

Въздушни удари поразиха селски райони в Идлиб

Офанзива срещу Идлиб би предизвикала "катастрофа, клане и хуманитарна трагедия", обяви Ердоган. "Не желаем ни най-малко Идлиб да се превърне в кървава баня", добави той. Днес в югозападните части на Идлиб бяха извършени нови руски въздушни удари срещу бунтовнически и джихадистки позиции, отнели живота на двама души, според сирийска НПО.

Путин предупреди, че бунтовниците в Идлиб планират използването на химическо оръжие, предаде ДПА.

Подкрепяни от Русия сирийски правителствени сили се готвят да завладеят Идлиб. Западните държави отдавна обвиняват сирийските военни в използването на химически оръжия.

Франция се закани да удари Сирия, ако бъде използвано химическо оръжие в Идлиб

Руският президент каза, че Русия осигурява хуманитарна помощ за Сирия и призова за помощ за изправянето на крака на опустошената от война държава, включително за възстановяването на селското стопанство и тежката промишленост.

Държавният глава на Русия се противопостави на предложеното от Ердоган примирие в Идлиб, защото Фронтът Нусра и бойците на "Ислямска държава" там не са участвали в преговорите за мир, предаде Ройтерс.
БТА