Илияна Йотова
Илияна Йотова / пресцентър, Президентство на Република България
Постиженията на България и усилията за постигане на равенство между мъжете и жените в сферата на технологиите и иновациите изтъкна вицепрезидентът Илияна Йотова на официалното откриване на световния форум „Поколение Равенство“, който се провежда в Париж. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Форумът, който е под егидата на ООН-Жени и е съпредседателстван от Мексико и Франция, е най-мащабното събитие, посветено на равенството между мъжете и жените, 25 години след приемането на Пекинската декларация и платформа за действие от 4-ата световна конференция на ООН. Събитието събра държавни и правителствени лидери от цял свят, ръководители на международни организации, представители на гражданското общество. Форумът, който ще продължи до 2 юли, ще стартира глобален план с конкретни ангажименти за ускорено постигане на равенството между мъжете и жените. За тази цел ще се сформират шест коалиции за действие, фокусирани върху най-чувствителните теми.

Йотова се срещна с групата за приятелство Франция – България във френския Сенат

 
„Цифровата революция – една от най-големите промени, които съпътстват  нашето съвремие, предизвиква дълбоко отражение върху равенството между мъжете и жените и правата на жените във всички аспекти на живота. Ние сме убедени, че равенството и достъпът на жените до високите технологии са ключов инструмент за развитието на света, за решаване на кризи. Затова България се включва в коалицията „Технологии и иновации за равенство между жените и мъжете“, заяви вицепрезидентът и изтъкна част от усилията на страната ни в тази сфера. Страната ни е на първо място в ЕС по дял на заетите в сектора на информационните и комуникационните технологии (ИКТ сектора) специалисти жени 28,2%. На трето място по млади хора, които следват в ИКТ специалности. С близо 50% жени от учените и инженерите България е над средноевропейското ниво. България е на второ място в ЕС с близо 50% жени на мениджърски позиции. Добра практика е конкурсът „Entrepregirl“ на Българския център за жените и технологиите, който подпомага момичета и жени да намерят своето  място в дигиталния свят.
 
Един от основните приоритети в Плана за възстановяване и устойчивост на България е националната програма „Изграждане на училищна STEM среда“ за насочване на млади хора към технологичните професии.
 
Вицепрезидентът се обяви за борба с предразсъдъците – научните специалисти изследователи жени често са пренебрегвани за високи постове и в научните среди, и в предприятията и фирмите.  „Задължени сме да променим това, като се борим с предразсъдъците и осигуряваме достатъчно гъвкавост между семейството и работното място, включително по отношение на заплащането. В България съществува изключително благотворна законова рамка по отношение на отпуск по майчинство. Той е сред най-дългите в Европа – 410 дни“, посочи Илияна Йотова.
 
Вицепрезидентът изтъкна и важността на работата на коалицията за насилието върху жени и момичета. Тревожна е статистиката, според която по-малко от 40% от жертвите на насилие търсят помощ. „Въпреки многобройните документи, промените в законодателството, все още липсват достатъчно резултатни действия в борбата с този проблем“, подчерта Илияна Йотова.
 
„Искаме да излезем от „стъклената къща“ , затворила в себе си съдбите на милиони жени и момичета, жертва на насилия и посегателства. На милиони, които не могат да развиват себе си и своите таланти само защото са жени. „Стъклена къща“ – прозрачна за всеки, но здраво залостена. Нека да я отворим, да премахнем стените. Време е за действие“, призова вицепрезидентът. Илияна Йотова изтъкна, че паралелно с пандемията от коронавирус се развива и друга пандемия „фантом“ – стремглаво задълбочаване на неравенствата. „Последствията не са еднакви за всички – отново най-потърпевши са най-уязвимите, на първо място жените и момичетата. Политиките, свързани с тяхната защита, трябва да бъдат приоритет в процеса на възстановяване след Ковид-19“, убедена е вицепрезидентът.