/ пресцентър, Президенство на Република България
Акцент на разговора е бил реформата на Шенген и бъдещето ни членство там
Представители на групата за приятелство Франция – България във френския Сенат се срещна вицепрезидентът Илияна Йотова по покана на председателя й Лоик Ерве. Широк кръг от теми беше обсъден по време на разговорите, сред които двустранните отношения между България и Франция, потенциалът им за развитие, както и въпроси от европейския дневен ред.
 
Акцент в разговора беше необходимостта от реформа на Шенген и бъдещето членство на България в този контекст. Вицепрезидентът Йотова подчерта двойните стандарти и политическите мотиви за неприемането на страната ни. Тя отбеляза, че България е изпълнила всички технически критерии за членство, но все още е извън зоната без граничен контрол. Френските сенатори заявиха, че подкрепят България, тъй като според тях не са ясни критериите, заради които страната ни продължава да бъде извън Шенген.
 

пресцентър, Президенство на Република България

 
Сред темите на срещата беше и българската позиция за Северна Македония.

От френска страна изтъкнаха, че разчитат на намиране на решение по време на тяхното председателство на Съвета на ЕС през първата половина на следващата година. Вицепрезидентът подчерта позицията, заявена от държавния глава Румен Радев на последния Европейски съвет в Брюксел.

„Нашата цел е да разясним добре българската позиция на европейските партньори. Проблемите са свързани не само с миналото и общата ни история, но и с нарушаване на човешки права в Република Северна Македония – език на омраза, натиск върху граждани с българско самосъзнание“, посочи Илияна Йотова, като подчерта, че по време на своето председателство на Съвета на ЕС България върна темата за европейската интеграция на Западните Балкани в европейския дневен ред и страната ни е сред най-големите поддръжници на тези държави.
 
В разговорите се включи и Аник Бийон – председател на делегацията на Сената за правата на жените и равните възможности между мъжете и жените. Срещата с Бийон бе в навечерието на световен форум под егидата на ООН – Жени, посветен на равенството на мъжете и жените, в чието официално откриване ще участва вицепрезидентът Йотова. Обща беше позицията, че по време на пандемията и кризите, които предизвика, се наблюдава регрес в постигнатото за правата на жените. Подкрепено беше планираното за форума сформиране на шест коалиции за действие, фокусирани върху най-чувствителните проблеми. Работата на тези коалиции ще допринесе за изпълнението на глобален план с конкретни ангажименти за ускорено постигане на равенството между мъжете и жените.