Разследването на атентата в Турция продължава. Интерпол издирва мъж, за когото се предполага, че е избягал в България, а хиляди хора в Истанбул отдават почит на убитите при взрива. Сред 50-те задържани е и сирийка, заподозряна, че е оставила бомбата. Жената, идентифицирана като Ахлам Албашир, е преминала незаконно в Турция от Сирия и е признала, че е извършила нападението, съобщава NOVA.

Втори ден Истанбул скърби. От ранни зори хиляди се стичат на бул. „Истиклял”, за да поднесат цвете в памет на жертвите. Сред тях е Мослин от Пакистан. „Разхождахме се точно на тази улица в деня преди взрива. Ужасно е! Ние подкрепяме нашите братя, турците”, казва мъжът. И допълва, че въпреки страха, е тук отново, за да бъде съпричастен към мъката на хората в Турция. 

„Никога не сме мислили, че подобно нещо може да се случи в Турция, защото тук живеят прекрасни хора. Винаги са гостоприемни и наистина е много странно, че подобен акт се случи в тази държава”, смята пакистанецът.

Продължава и възстановяването на материалните щети. Районният кмет на Бейоглу обясни, че в района са взети всички необходими мерки за сигурност. „Разбира се, че контролът  трябва да се затегне. Ще има мерки, докато е нужно”, категоричен беше Хайдар Али Йълдъз.

С цел мерки за сигурност от  емблематичната улица „Истиклял” бяха премахнати всички пейки и кашпи. Днес на мястото на взрива беше поставена и паметна плоча, с датата, на която сърцето на Истанбул беше разтърсено от терористична атака.

Турската полиция задържа няколко заподозрени във връзка с бомбения атентат в Истанбул, при който загинаха шест човека, а 81 бяха ранени. Общият брой на задържаните до момента е 50, заяви турският министър на правосъдието Бекир Боздаг, без да даде повече информация, съобщава БГНЕС.

Анадолската агенция съобщи, че полицията е арестувала двама братя, идентифицирани като Амар Й. и Ахмед Й. Агенцията посочи, че Амар имал за задача да помогне на Ахлам Албашир – арестуваната сирийка, заподозряна, че е поставила бомбата, да избяга в съседна Гърция след нападението. Твърди се, че Ахмед е трябвало да закара другия заподозрян, който все още е на свобода, в Одрин близо до границата с България.

Задържаха сирийка за атентата в Истанбул

Турските власти обвиниха за нападението забранената Кюрдска работническа партия (ПКК), както и групите на сирийските кюрди, които, обаче, отричат да имат участие в атентата. 

Разплитат се връзките на кървавия атентат в Бейоглу, при който загинаха 6 души и и бяха ранени 81, съобщава турското издание Аydinlik.

Терористката Ахлам Албашир, която избяга, като остави експлозиви от типа TNT на булевард "Истиклял", бе арестувана в резултат на проверка на 1200 охранителни камери, включващи нейното пристигане и заминаване на място, и стана ясно кой е тарторът на атаката.

Името на лицето, планирало атентата в Истанбул, е Амар Джаркаш, съобщават турските медии. Той е смятал да прекара нелегално жената терорист в Гърция, а Амар Яркас в България. Той е сирийски гражданин. Пристигнала е в Истанбул преди 1 година.
БГНЕС